Az MMG DIREKT új részében Gulyás Jánossal, az országot éves szinten mintegy 53.000 tonna friss áruval ellátó Délalföldi Kertészek Szövetkezetének szaktanácsadójával eredtünk a valóság nyomába és öntöttünk tiszta vizet a pohárba.
Állandó kínálat
Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy amíg évtizedekkel ezelőtt az egyes zöldség- és gyümölcsféléket csak szezonálisan – a természetes érési periódusban – fogyaszthatták az emberek, addig manapság – kis túlzással – folyamatosan megtalálható minden a kereskedelmi láncok polcain, ami több tényező együttes fejlődésének köszönhető. A nemzetközi kereskedelmi kapcsolatok, a szállításhoz, tároláshoz használt infrastruktúra, a termesztéstechnológiák és a fajták egyaránt sokat változtak. A tájfajtákat felváltották a sokkal ellenállóbb és nagyobb termőképességű nemesített hibridek, amik valóban lehetnek eltérő ízűek, az azonban már mindenkinek az egyéni értékítélete, hogy melyiket találja finomabbnak.
Talaj nélküli termesztés
Hazánkban, napjainkban, jelentős arányban fűtött fóliasátrakban vagy üvegházakban – talaj nélküli módszerrel – termesztik a friss fogyasztásra szánt zöldségeket. Hozzá kell tenni, a téli hónapokban kevesebbet – de változatlan minőségben – tudnak szedni a növényekről, ennélfogva a fogyasztói igények kielégítéséhez több importra van szükség.
A talaj nélküli termesztéssel nevelt növények ugyanúgy viselkednek, növekednek kókusz- vagy kőzetgyapot paplanon is, mint a talajon, ugyanakkor a módszer segítségével jobban kontrollálható a növekedésük, valamint a közegben kisebb a betegségekkel szembeni kitettségük. A természetes tápanyagokat koncentráltan, tápoldat formában kapják, illetve szabályozva van a környezetük hőmérséklete, páratartalma és az öntözés vízmennyisége is.
