0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. szeptember 19.

Hékás – batátás finomságok a tanyáról

Márkus Dávid testvérével Budapestről az Alföldre költözött, földet béreltek, és nemes egyszerűséggel elkezdtek gazdálkodni. Lakókocsiban éltek, és nap nap után dolgoztak.

Miután Dávid megházasodott, feleségével folytatták tovább a gazdálkodást, ennek már tíz esztendeje. A lehetőségeikhez mérten, először többféle zöldséget termeltek, ezek közül végül az édesburgonya mellett tették le a voksukat. Ennek termesztésével való kísérletezés 2014-ben kezdődött.

– Lajosmizsén béreltünk területet, csak egy lakókocsink volt a föld szélén. A névadónkat, Hékás kutyusunkat is itt fogadtuk be. 2021-ben megvettük álmaink kis földjét Nézsán, Nógrád vármegyében, azóta már itt gazdálkodunk. Ezen a helyen bérlünk egy ipartelepet, és folyamatosan építgetjük a kis gazdaságunkat.

Környezetbarát megoldásokra törekednek

A terület jelenleg 2,5 hektár, ennek nagyobb részén batátát termesztenek, de fóliasátrukban dísznövényváltozata is megtalálható. A többi területrészen különféle zöldségeket ültettek. Ezekre azért van szükség, mert termékeikhez saját, egészséges alapanyagra van szükségük.

– Az élelmiszerek sok esetben felesleges és káros anyagot tartalmaznak, mi teljesen mellőzzük ezeket a vegyszereket és adalék­anyagokat mind a termesztés, mind a feldolgozás során. Nem használunk semmilyen vegyszert, műtrágyát, növényvédő szert, talajfertőtlenítőt. Olyan élelmiszert készítünk, amit vegánok, különböző ételintoleranciával küzdők, diétázók is nyugodt szívvel fogyaszthatnak.

A feldolgozásba 2018-ban vágtunk bele, addigra már rengeteg ötletünk volt, mi mindent készíthetünk a kedvenc zöldségünkből. Imádunk a különböző ízekkel kísérletezni, szeretnénk azt a tévhitet eloszlatni, hogy vegánként nem lehet változatos, ízletes ételeket főzni.

Ezért igyekszünk minél több receptet is megosztani az érdeklődőkkel. Szeretnénk, ha mások asztalára is valódi, vegyszer- és adalékanyag-mentes ételek kerülnének. A feldolgozás egyébként a feleségem ötlete volt. Kezdetben kis mennyiségben, nem egyszer kosaras-pokrócos módszerrel, befőzéssel, dunsztolással készültek a termékek, aztán egyszer csak felmerült a kérdés: miért ne próbálnánk meg mindezt az édesburgonyával? Az ötlet bevált, ma azt mondhatom, hogy mindenféle tanyasi finomságokat készítünk. A választékot egyebek között pástétomok, zöldségkrémek, lisztek, tésztaszószok, krémlevesek, pürék alkotják, különféle ízvilággal. Minden egyes terméket a saját kezünkkel, sok odafigyeléssel és szeretettel készítjük. Az alapanyagok kiválasztásakor is gondosan ügyelünk az egészségre és a minőségre. Tudjuk, hogy a tudatos táplálkozás rengeteg utánajárást, időt, energiát jelent, és gyakran drágább alapanyagokat is. De hisszük, hogy megéri, mert úgy gondoljuk, hogy a béke a tányérunkon kezdődik.

Márkus Dávid és felesége
Márkus Dávid és felesége
Fotó: Bella Huba

A befőzés egész folyamata igen csekély mennyiségű hulladékkal jár, mivel ennek nagy részét komposztálják. Az üvegeket visszaváltják a piacokon. Törekednek a környezetbarát megoldásokra a termesztéstől a feldolgozásig, ahogy a hétköznapok során is.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magyar Mezőgazdaság