Szerző: Rostási Nikolett
A kíváncsiság lassan szenvedéllyé, majd szakmai tudássá érett, végül pedig sikeres vállalkozássá nőtte ki magát. Ez az út vezetett a Myconest megszületéséhez, melyben feleségével nagy becsben dolgozzák fel a természet kincseit.

Fotó: Rostási Nikolett
Wirth Kristóf rendszeresen járt kirándulni az erdőben, ilyenkor szüleit kérdezgette, melyik gomba ehető vagy mérgező. A fiút aztán meglepték egy gombahatározó könyvvel; az első gyerekkori gombás emléke a szemcsésnyelű fenyőtinóruhoz kötődik, aminek a mai napig fel tudja idézni az illatát. Talán akkor dőlt el, hogy a gombák örökre részei lesznek az életének. Bár egy ideig másfelé vitt az útja, végül visszatalált szenvedélyéhez, és elvégezte a gomba-szakellenőri képzést. A gombák nemcsak a hivatását, hanem a magánéletét is meghatározták: feleségét, Diát is általuk ismerte meg, aki szintén szakellenőr.
– Néhány évvel ezelőtt a feleségemmel vidékre költöztünk, és igyekeztünk önfenntartó életmódot kialakítani. Folyamatosan gyűjtöttük és szárítottuk a gombákat, de egy idő után olyan mennyiség gyűlt össze, amit már képtelenség volt elfogyasztani.
Bevallom, eleinte nem akartam gombát árusítani. Attól féltem, hogy ezzel elveszíti a gombázás a szabad jellegét, de szerencsére nem így történt. Bár ma már a gazdasági részét is figyelembe kell vennem, de a varázs megmaradt. Sokszor előfordul, hogy a fiam, Kende a háti hordozóban ül, mi pedig vele kirándulunk hármasban, miközben gombát keresünk az erdőben.
Kísérletezni kell
A Myconest termékpalettája évről évre bővül. A gombás termékek mellett már savanyúság is bekerült a kínálatukba. Minden termékükben közös a természetesség és az adalékmentesség.
Kezdetben szárított gombával voltak jelen a piacon, de hamar rájöttek, hogy sokan nem tudják, hogyan kell felhasználni. Ez adta az ötletet, hogy elkezdjenek rizottó- és levesalapokat készíteni, amelyek szárított gombát, zöld fűszereket és szárított zöldségeket tartalmaznak. Így a vásárlóknak egyszerűbb lett a felhasználás, és a termékek ízvilága is gazdagabbá vált.

Fotó: Rostási Nikolett



