Szerencsére rengeteg egészséges, vasat tartalmazó élelmiszer létezik, amelyeket fogyaszthatunk, hogy fedezni tudjuk a napi szükségletünket.
Blanca Garcia, dietetikus és táplálkozási szakértő elmagyarázza, miért fontos a vas a fogyás szempontjából: „A vas egy fontos ásványi anyag, amely segít az oxigén szállításában az egész testben. Ha nincs elég oxigén, az hatással lehet az energiaszintre és a hangulatra.
Ez tehát hatással lehet a fogyásra. A vasban gazdag ételek fogyasztása segíthet fenntartani az energiaszintet a fogyáshoz.” Garcia a vasban gazdag fehérbab és spenót fogyasztását ajánlja a gyorsabb fogyás érdekében. Ezeknek a növényi eredetű ételeknek ugyanis magas a vastartalmuk, az állati eredetű ételekben található koleszterin nélkül.
Fehér bab
A fogyókúrához az egyik legjobb növényi eredetű, vasban gazdag élelmiszerfajta a hüvelyesek. A lencse, a borsó, a csicseriborsó és a szójabab olyan hüvelyesek, amelyek különösen magas vastartalmúak. De a fehér bab messze a legjobb. „Általánosságban elmondható, hogy minden hüvelyes tartalmaz vasat. De a fehér bab tartalmazza a legtöbbet; közel 130 grammból 6,6 mg vasat kaphatunk” – magyarázza Garcia. Ez a szuperélelmiszer az anyagcsere fokozására is kiválóan alkalmas.
„A fehérbabot levesekhez és pörköltekhez is adhatjuk, de főzhetjük és akár pürésíthetjük is. Készíthetünk burgonyapürét, melyhez hozzáadjuk a pürésített fehérbabot, így egy vasban gazdag fogást kapunk.”
Spenót
Egy másik nagyszerű vasban gazdag, fogyókúrás étel, amit Garcia javasol, a spenót. Ez a leveles zöldség azért különösen érdekes, mert vasszintje megváltozik, amikor megfőzzük. „Egy nagyjából 130 grammnyi nyers spenót 1 mg vasat adhat, de ha megfőzzük, a hő hatására a vas hozzáférhetőbbé válik, és 6,43 mg-ot biztosíthat” – jegyzi meg. A spenót vas- és antioxidáns-tartalma a haj növekedésére is jótékonyan hat. Természetesen nyersen is fogyaszthatunk spenótot, hogy vashoz jussunk.
Ez azért van, mert sokoldalúan felhasználható, könnyen lefagyasztható, így bármikor elérhető, ha levest vagy főzeléket szeretne készíteni belőle. A spenót enyhe íze pedig megfelelő ahhoz, hogy néhány főtt levelet akár egy gyulladáscsökkentő turmixba tegyünk anélkül, hogy keserű íze lenne.
A fehérbabot és a spenótleveleket pedig egyetlen ízletes, vasban gazdag ételbe is beépíthetjük. „Jó kombináció egy quesadilla, melyben a főzése előtt sajtba kevert fehérbabpürével és egy maréknyi spenótlevéllel összekeverhetjük.”
Rengeteg vasban gazdag élelmiszer létezik, amelyek segíthetnek a fogyásban. Csak ne feledjük, hogy pusztán ezeknek az ételeknek a fogyasztása nem segít a fogyásban. Emellett sokat kell aludni, kerülni kell a feldolgozott élelmiszereket, egészséges ételeket kell fogyasztani, és következetesen mozogni is kell.