Back to top

Évszázados hagyománya van az ipari baromfifeldolgozásnak

Száz éve kezdődött a városban az iparszerű baromfifeldolgozás. A kerek évforduló kapcsán az elmúlt évtizedekre, a ma már a Hungerit Zrt. által működtetett üzem sikereire és eredményeire tekintettek vissza. A cég jövője kapcsán Volosinovszki János, a Hungerit Zrt. vezérigazgatója kiemelte, a következő évek korszakalkotóak lesznek a vállalkozás életében.

Magyarországon jelentős hagyományokkal rendelkezik a baromfitartás és -nevelés, ezen a téren pedig különösen Szentes járt elől, hangzott el a helyi baromfifeldolgozás centernáriumát ünneplő rendezvényen. A Hungerit és elődjeinek száz éves múltját Nyári Krisztián foglalta össze, gondolatait pedig Náray Erika színművésznő tolmácsolta.

Elhangzott, az 1870-as években már több mint harminc kisebb-nagyobb baromfikereskedő működött Szentesen, akik évente százötvenezer hízott libát vásároltak fel, ezzel a város elsőnek számított az egész országban.

Így nem csoda, hogy Szentes lett a baromfifeldolgozás egyik hazai fellegvára.

Száz éve kezdtek az elődök

A szentesi baromfifeldolgozó 1922-ben kezdte meg működését közel száz dolgozóval, de ez a szám már egy éven belül megháromszorozódott. A magyar baromfiipar a két világháború között az ország egyik legjelentősebb iparává nőtte ki magát, a fejlődésben az 1945 utáni viharos évekig töretlen volt.

baromfi_opt.jpeg

Illusztráció
Illusztráció

Bő egy évtizednyi nehézség után az iparág 1956 után indult fejlődésnek, amikor a nehéziparon kívül már más szektoroknak is jutott jelentős állami támogatás.

Az 1970-80-as években a kereslet jelentős növekedése beruházások és fejlesztések sorát indította el, Szentesen 1984-ben állítottak üzembe egy új, Magyarországon addig nem használt technikákat alkalmazó továbbfeldolgozó gyáregységet.

A rendszerváltás után a továbbfeldolgozó üzemrész kivált, és Hungerit Kft. néven kezdett el működni magyar, olasz és német tulajdonosakkal. Ettől kezdve a cég a magyar továbbfeldolgozó piac legjelentősebb szereplőjévé vált.

Az élelmiszeripar is kiemelt figyelmet kap

– A baromfiágazat a legversenyképesebb és legnagyobb koncentrációval rendelkező állattenyésztői ágazat hazánkban, a hazai hústermelés felét a baromfiágazat adja – közölte Farkas Sándor agrárminiszter-helyettes a centenáriumi ünnepségen.

– Az elmúlt évtizedben a kormány egy olyan agrárpolitikai célkitűzés mentén halad, amelynek lényege az ágazat hatékonyságának, ezzel a versenyképességének a növelése. Ezen célokat nemzeti és uniós forrásokra alapozott támogatáspolitikával kívánjuk elérni – szögezte le a miniszterhelyettes. Farkas Sándor hozzátette, a kormány az élelmiszeripar fejlesztésére is kiemelt figyelmet fordít, aminek a célja a magasabb hozzáadott értékű termékek előállítása, jövedelmező és hatékonyabban működő élelmiszeripari vállalatok megléte és az exportképesség növelése.

Korszakalkotóak lesznek a következő évek

Az elmúlt száz évben nagy változások zajlottak le a baromfitenyésztésben és a szentesi iparszerű baromfi-feldolgozásban egyaránt.

A történelmi viharok átalakulásokat, tulajdonosváltásokat hoztak, de a baromfi-feldolgozás mindezek ellenére fennmaradt Szentesen és ma a Hungerit Zrt. tekinthető a tevékenység helyi örökösének”

– mondta Volosinovszki János, a Hungerit Zrt. vezérigazgatója a szeptember 23-ai centenáriumi ünnepségen és külön köszönetét fejezte ki az elmúlt évtizedekért Szentes minden polgárának, a város vezetésének, valamint a vállalat dolgozóinak és partnereinek.

baromfi.jpg

Fotó: pixabay.com

A Hungerit Zrt. vezérigazgatója ünnepi beszédében arra is kitért, hogy meghatározó évek állnak a cég előtt. Az elmúlt bő egy évben az új panírüzem és a szentesi kacsasütő beruházás megvalósításával jelentős kapacitásbővítéseket hajtottak végre a Hungeritnél.

– Célunk a Hungerit Zrt. stabilitásának növelése, a következő évek korszakalkotóak lesznek az életünkben. Fábiánsebestyén mellett jövőre új csirkevágó-üzemet létesítünk, ami 2025-től éves szinten 40 millió csirke vágására lesz képes a legmodernebb technológia alkalmazása mellett – vázolta az egyik legnagyobb beruházásukat Volosinoszki János.

A cég igazgatója az ünnepség során Szabó Zoltán polgármestertől egy oklevelet is átvehetett, ami azt tanúsítja, hogy a baromfifeldolgozás bekerült a szentesi értéktárba.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Piráját találtak a Sebes-Körösben

Elpusztult vöröshasú piráját (Pygocentrus nattereri) találtak Nagyváradon a Sebes-Körösben - közölte a múlt hét végén az Ebihoreanul.ro bihari hírportál.

Drágán adom a tojást

A fogyasztónak az az érdeke, hogy minőségi élelmiszert vehessen, a gazdálkodónak, hogy megéljen. A fogyasztó nem buta, csak tájékozatlan. Ezzel van dolga a kis, közepes, nagy, háztáji, mindenféle gazdáknak. Tájékoztatni kell a fogyasztót, megmutatni, mennyi munka van a gazdaságainkban, és mennyi érték!

Méhészét: kapcsolat a Nosema ceranae és a csendes anyaváltás között?

Tekintettel arra, hogy a Nosema ceranae okozta fertőzés a dolgozóméhek egészségére halálos következményekkel is járhat, így hatással lehet az anya egészségére is. Egy kísérlet kimutatta, hogy a kórokozó az anya fiziológiai változásaira van hatással. Milyen kapcsolatban van ez a jelenség a csendes anyaváltással?

A vörösbor már nem kedvencük a franciáknak - egyre kevesebbet isznak belőle

A bor a francia kulturális örökség egyik alappillére. Viszont a trendek változnak, most Franciaországban sokkal kevesebb bort isznak, mint egy évtizeddel ezelőtt. A gallok egyik szimbóluma, a vörösbor, de ez iránt csökkent az érdeklődés a legnagyobb mértékben.

A méhészet művészet - „Elmondani a méheknek”

A méhekhez kapcsolódó legkülönösebb hiedelem és szokás az, amit úgy neveznek, hogy „elmondani a méheknek”, s elsősorban szláv, német és angol nyelvterületen maradt fenn. Az előző esszém végén említettem, hogy amikor meghalt egy méhész, a családtagok közül valaki kiment a méhesébe, és „elmondta a méheknek”, hogy gazdájuk eltávozott.

Részegen ne másszunk galambdúcba

Megszállott és egészen ittas galambász járt pórul egy öt méter magas galambdúcban.

Finom és praktikus: a tészta

Amellett, hogy finom, rendkívül praktikus alapanyag. Ha megéhezne valaki, a háziasszonynak csak be kell nyúlnia érte a szekrénybe, hogy percek alatt megfőzze, ízesítse, és máris fogyasztható. Csakhogy szerintem egyáltalán nem mindegy, hogy milyen tésztáról van szó – fogalmazott Németh Istvánné, aki a Vas megyei Répcevisen készít száraztésztát.

„Repohár”-felmérés

Úgy véli a BKIK és a Zöld Követ Egyesület, hogy a rendezvényeken és szabadtéri vendéglátóegységekben néhány éve elterjedt „repoharak” újraszabályozására van szükség, hogy a rendszer betöltse a szerepét. Aki egyetért ezzel, annak érdemes kitöltenie a témában indult kérdőívet.

A "pszichobiotikus" élelmiszerek fogyasztása csökkentheti a stresszt és javíthatja az alvást

Vannak olyan ételek, amelyek negatívan befolyásolhatják az alvást, más ételeket pedig stresszhelyzetben érdemes kerülni. Ezzel szemben egy új tanulmány szerint a "pszichobiotikus étrend" fogyasztása nemcsak a stresszt csökkentheti, hanem segíthet abban is, hogy jobban aludjunk.

Focisztárok, mint étterem tulajdonosok

A focisták nem csak a labdáért rajonganak, sokak a gasztronómia szerelmesei is. A katari labdarúgó-világbajnokság néhány sztárja étterem tulajdonosként is híressé vált.