Back to top

Ezért jó, ha sok növényi táplálékot fogyasztunk

A vegánságnak divatja van, de ez nem csak az állati összetevőket tartalmazó élelmiszerek elhagyásáról szól. Sok előnyös egészségügyi változást tapasztalhatnak magukon azok, akik változtatnak addigi vegyes étrendjükön...

Azzal, hogy a vegánság „divattá vált” és az élelmiszeripar felfedezte benne a lehetőséget meg is pecsételődött a vegánok sorsa. Azok ugyanis, akik csak annyit változtatnak az életükön, hogy elhagyják az állati összetevőket, és ezentúl másik pulthoz vagy hűtőszekrényhez járulnak vásárláskor, és nem kezdenek tudatosan felelősséget vállalni a táplálkozásuk iránt, aligha számíthatnak sok javulásra. Márpedig a növényi étrend számos előnyös hatással jár.

A növényi étrendre váltás mellett szemléletváltás is kell
A növényi étrendre váltás mellett szemléletváltás is kell
Fotó: wikipedia

Az egészséges élethez nélkülözhetetlen fitonutriensek forrásai

A jól összeállított növényi étrendben a zöldségek, a gyümölcsök és a gabonafélék játsszák a főszerepet. Ez logikusan hangzik, mégsem mindig sikerül ezt helyesen megvalósítani.

A kényelmi ételek eléggé eluralkodtak, és egyre csak újabbak és újabbak kerülnek a boltok polcaira. Ezek egy valamiben többnyire megegyeznek, hogy cseppet sem természetesek és aligha találunk nyomós érvet az elfogyasztásukra.

Csak a minimálisan feldolgozott növényi táplálék tartalmazza azokat a védő hatású fitokemikáliákat, vitaminokat, enzimeket, rostokat, amik kedvezőbbek a szervezet számára, és számos betegséggel (szívbetegségek, elhízás, cukorbetegség, egyes ráktípusok) szemben védőhatásúak.

Jó formában tart

A készételek attól, hogy vegánok, még nem biztos hogy egészségesek is...
A készételek attól, hogy vegánok, még nem biztos hogy egészségesek is...
Fotó: wikipedia
A növények élelmi rostokban gazdagok és - néhány kivételtől eltekintve - a víztartalmuk is jelentős. Mindezek segítik az ideális testtömeg kialakítását és megtartását, a megfelelő emésztési folyamatok megőrzését, hosszabb időre biztosítják a jóllakottság érzetét, ezáltal kisebb mennyiségű táplálékkal is megelégszünk. Vizsgáljuk meg a másik oldalról is a kérdést. Bebizonyosodott, hogy a húsfogyasztás növeli az elhízás rizikóját. Az állatok által elfogyasztott antibiotikum ugyanis megtalálható a húsban és kiválasztódik a tejbe is. Tehát magától értetődő következmény a testtömeg csökkenése, ha elhagyjuk az antibiotikumokkal felhizlalt állatok húsának fogyasztását, amik egyébként a mikrobiomunk számára is kedvezőtlenek és részben felelősek az antibiotikumrezisztencia kialakulásáért.

A fogyás inkább egy kellemes mellékhatás azok számára, akik súlyfelesleggel rendelkeztek átállásuk előtt.

Miután megszabadultak a terhektől, nemcsak egy esztétikai probléma oldódik meg, hanem számtalan fizikai rizikótényező is csökken: azután kevesebb súlyt cipelnek az ízületek, fellélegezhetnek a keringési, az emésztési és a kiválasztási rendszer szervei, rendeződik a vérnyomás, elmúlhat a cukorbetegség stb.

A fiatalosabb test mellé fiatalosabb elme jár

A növényi étrendet választóknak rugalmasabbak, könnyebben átjárhatók az erei. Ez pedig csökkenti a trombózis és a demencia kialakulásának az esélyét, valamint segíti a kognitív funkciók minél tovább történő megőrzését. A magasabb flavonoid-fogyasztás csökkenti a kardiovaszkuláris betegségek kialakulásának esélyeit. A koleszterin nagyon fontos és hasznos a test számára, de mivel a szervezetben van koleszterinszintézis, ezért szükségtelen túlzásokba esni a bevitelekor, mivel ezzel csak az érelmeszesedés, a zsírlerakódások, és a szívroham kialakulásának a kockázatát növeljük.

Az is lényeges, hogy sok nyers ételt fogyasszunk
Az is lényeges, hogy sok nyers ételt fogyasszunk
Fotó: wikipedia

Antikarcinogén hatások

A helyesen összeállított étrend magasabb arányban tartalmaz olyan fitokemikáliákat (karotinok, likopin, flavonoidok, rezveratrol), amelyek preventívek a daganatos betegségekkel szemben.

Ahol például rendszeresen asztalra kerülnek hüvelyesekből készített ételek, védettebbek lehetnek különféle rákos megbetegedésekkel szemben.

Harmonikus egyensúly a bélrendszerben

A bélrendszerünkben élő apró lények léte nélkülözhetetlen az élethez. Az elfogyasztott táplálékainkkal befolyásolhatjuk a mikrobiomunk összetételét. A rostokban gazdag táplálékkal a Bacteroidetes baktériumtörzset támogatjuk, amik aztán segítenek a testtömegünket normál tartományban tartani. Ha figyelmet fordítunk arra, hogy szükség esetén pl.: antibiotikum kúra után vagy fokozottan stresszes helyzetben megerősítsük a bélflóránkat pro- és prebiotikumokkal, jobb egészségnek örvendhetünk. Bélbaktériumaink kedvenc csemegéi az inulintartalmú zöldségfélék pl.: csicsóka, gyermekláncfű, cikória, hagymafélék.

Jó barátságban a szívvel

A hüvelyesek egyrészt kitűnő fehérjeforrásként szolgálnak, és rengeteg rostot is tartalmaznak, amik bizonyítottan preventíven hatnak a szív- és érrendszeri megbetegedésekkel szemben és csökkentik a koleszterinszintet.

Növényi hatóanyagokkal az erek állapota megjavítható, az érrendszer megtisztítható.

Ebben a legtöbbet a zöld levelek, a szulforafán-tartalmú keresztesvirágúak, a bogyós gyümölcsök, az olajos magvak és a hüvelyesek tehetnek. A maradandó eredmény eléréséhez viszont az is kell, hogy már ne érkezzen olyan sok a károsító tényezőkből: finomított szénhidrátok, állati eredetű ételek, etc.

A cukorbetegség megelőzése

A növényi étrend azon túl, hogy csökkenti a II. típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát, a kezelését is támogatja. A növényi alapú étrenden élőknél alacsonyabb vércukorszintet és magasabb inzulinérzékenységet találtak. A hüvelyesekben található rostok elsőrangú segítői a vércukorszint szabályozásának.

Egy cukorbetegek körében végzett tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy a vegánok 43%- a csökkenthette a gyógyszereinek mértékét, míg a hagyományos ajánlásokat követőknél ez csupán 26% esetében történt meg.

A vegánokkal folytatott vizsgálatokban, tanulmányokban egy valamit nem szoktak hangsúlyozni, hogy azok az előnyök, amikkel egy vegán rendelkezhet, abban az esetben érvényesek, ha a táplálkozása tudatosan, harmonikusan összeállított, és a lehető legtermészetesebb formában valósul meg. Ebből világosan látszik, hogy nem tehetünk egyenlőségjelet az állati eredetű ételektől mentes vegán és a növényi alapú táplálkozás közé.

MMG Direkt

Az "Egy a Természettel" Vadászati és Természeti Világkiállítás a pandémia ellenére hatalmas sikerrel zárult. Mintegy 100 ország képviselte magát a rendezvényen. Tapasztalatokról, eredményekről és a szervezés kihívásairól kérdezte Gulyás Andreát a kiállítás kiemelt ügyekért felelős igazgatóját Sári Enikő a Magyar Mezőgazdaság Kiadó ügyvezető igazgatója.

„Egy a Természettel” - Gulyás Andreával a Világkiállításról | MMG - Direkt

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Gasztroturizmus: nyolc város különleges ételei

A gasztronómiai élmények miatt utazni egyre népszerűbb szegmense a turizmusnak. A pihenni vágyók gyakran nem a nevezetességek, hanem a finomságok keresik fel a világ nagyobb városait, hogy az azokra jellemző ételeket végig kóstolják. Fedezzünk fel nyolc várost, melyek híresek étel különlegességeikről, valamint lenyűgöző étkezési kultúrájukról.

Megállapodtak a miniszterek, cél a műanyagmentes zöldség-gyümölcs csomagolás

Németország tartományi agrárminiszterei egységes irányzatban állapodtak meg: a zöldség-gyümölcs kereskedelemben csökkenteni kell a csomagolási hulladékot, és amennyire csak technológiailag lehetséges, mellőzni kell a műanyagot.

Magyar gasztrocsatornák a Youtube-on – őket kövesse egy kis inspirációért

Nincs épp kéznél egy új szakácskönyv, meguntuk a gasztroblogokat és jobb lenne, ha valaki be is mutatná az adott receptet? Szemezgessünk a magyar Youtube-szcéna gasztrocsatornái közül!

Ahol a retek lett a fő kultúra

Rövid tenyészidejének köszönhetően a hónapos retket általában a fő kultúrák előtt vagy után vetik a kertészek. Kiss Péterék jászfényszarui kertészetében azonban fő növényként kezelik, a fűtetlen fóliákból és szabadföldről szinte egész évben ellátják vevőiket.

Nagy karácsonyi asztalfoglalás Norvégiában

Évi 13 éve él Norvégiában, a festői szépségű Lofoten-szigeteken, az Északi-sarkkörön túl. Megtanulta, hogyan lehet elviselni a fél évig tartó sötétséget, vagy akár a júliusi hóesést, és mivel remek szakácsnő, aki szeret mindent önállóan kipróbálni, a norvég konyhát is hamar felfedezte. Nagy karácsonyi asztalfoglalás sorozatomban nemzetközi ünnepi ízeket, illatokat, élményeket mutatok be.

Ránctalanító arcpakolás dióval és mákkal: a hideg ellen is védi a bőrt

A diót és a mákot elsősorban élelmiszerként használjuk, ezen élelmiszerek azonban legalább annyira hasznosak a szépségápolásban, mint a konyhában.

Mi kerül a karácsonyi halászlébe? – Tápláló és egészséges a magyar hal

Lassan de biztosan nő a hazai halfogyasztás, ráadásul a hazánkban megtermelt édesvízi halak kiváló beltartalmi értékük révén az egészséges táplálkozás részei. A halhús nemcsak diétákba és kímélő étrendekbe illeszkedik, hanem halászlé formájában a karácsonyi asztal elengedhetetlen kelléke is.

Mosónövények: nem csak a mosódió létezik…

A mosónövények közül sokaknak valószínűleg a mosódió jut elsőként az eszébe, pedig hazánkban is élnek olyan növények, melyek magas szaponin tartalmuk miatt kiválóan alkalmasak mosási célokra. Ilyen a szappanfű, a mécsvirág, vagy a vadgesztenye is…

Mely élelmiszerekből lehet hiány jövőre? (II. rész)

Bizonyos élelmiszerek eltűntek a boltok polcairól, vagy jelentősen megdrágult a koronavírus-járvány hatására. És úgy tűnik, ez a tendencia következő években is megfigyelhető lesz, mert a pandémia mellett olyan tényezők is negatívan befolyásolták az élelmiszerláncokat, mint a klímaváltozás, vagy brexit miatt kialakult kamionsofőrhiány az Egyesült Királyságban, de említhetjük a tengeri szállítmányozás akadozástát is.

10 éves csúcson az élelmiszerárak novemberben

Részben a kínálat szűkössége, valamint a szemestermények és a tejtermékek drágulása miatt novemberben már a negyedik egymást követő hónapban nőttek az élelmiszerárak a világon az előző hónaphoz képest.