0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 20.

5 magas prebiotikum tartalmú élelmiszer a bélrendszer egészségének támogatásáért

A prebiotikumok, azaz a bélbarát élelmi rostok az utóbbi években egyre népszerűbbek. Nemrégiben egy kutatás pontosan meghatározta, hogy melyik öt élelmiszer tartalmazza a legtöbb prebiotikumot. Eszerint a gyermekláncfű, a csicsóka, a fokhagyma, a póréhagyma és a hagyma azok az élelmiszerek, melyek a leggazdagabbak ebben az élelmi rostforrásban.

A prebiotikumok nem csak a bélrendszer egészségét segítik, de nagy mennyiségű rostot is tartalmaznak. „Korábbi kutatások szerint a prebiotikumokban gazdag élelmiszerek fogyasztása jótékony hatással van az egészségre” – mondta a tanulmány társszerzője, Cassandra Boyd, a San José Állami Egyetem mesterszakos hallgatója. „A mikrobiom jólétét elősegítő, ugyanakkor több rostot tartalmazó étkezés talán elérhetőbb és hozzáférhetőbb, mint gondolnánk.”

Mik a prebiotikumok?

A prebiotikumok és a probiotikumok a szervezet mikrobiomjának (a bennünk élő organizmusok közösségének) javát szolgálják, de különböző módon. Míg a probiotikumok élő mikroorganizmusok, addig a prebiotikumok olyan speciális növényi rostok, amelyeket a probiotikumok üzemanyagának tekinthetünk.

„A prebiotikumok jótékony módon befolyásolhatják a bélmikrobióta összetételét”

– mondta Deborah Cohen, a Rutgers University School of Health Professions Klinikai és Preventív Táplálkozástudományi Tanszékének docense.

Egyes tanulmányok például a magasabb prebiotikum-bevitelt a jobb vércukorszint-szabályozással és az esszenciális ásványi anyagok felszívódásával hozták összefüggésbe, valamint az emésztés és az immunrendszer működésének javulását bizonyították. Azonban további kutatásokra van szükség ahhoz, hogy teljes mértékben megértsük, hogy a prebiotikumok milyen előnyökkel járhatnak a szervezet számára.

„A prebiotikumok pontos egészségügyi előnyei és hatásmechanizmusai még mindig a folyamatos kutatás tárgyát képezik” – mondta Scott Keatley, dietetikus.

Élelmiszerek, melyek megkönnyítik a prebiotikum-bevitelt

A tanulmányhoz Boyd és társszerzője, John Gieng, a San José Állami Egyetem táplálkozástudományi adjunktusa korábbi eredményeket használt fel, hogy 8 690 élelmiszer prebiotikum-tartalmát elemezze.

Ezen élelmiszerek 37%-a tartalmazott prebiotikumokat, a legnagyobb mennyiségben (100-240 milligramm grammonként) a gyermekláncfű, a csicsóka, a fokhagyma, a póréhagyma és a hagyma. További élelmiszerek között szerepeltek például a hagymakarikák, a hagymakrém és a spárga.

A kutatók szerint a hagyma meglepő módon kiemelkedett. „A hagyma és a kapcsolódó élelmiszerek többféle formája jelenik meg a legkülönbözőbb ételekben, mind ízesítő, mind fő összetevőként” – mondta Boyd. „Ezeket az élelmiszereket az amerikaiak gyakran fogyasztják, és így könnyedén megvalósítható, hogy növeljék prebiotikum-fogyasztásukat.”

A kevesebb vagy egyáltalán nem prebiotikumot tartalmazó élelmiszerek közé tartoztak a búzát tartalmazó ételek, valamint a tejtermékek, a tojás, az olajok és a húsok.

Prebiotikumok beépítése az étrendbe

Bár még további kutatásokra van szükség azzal kapcsolatban, hogy a prebiotikumok hogyan járulhatnak hozzá az általános egészségi állapothoz, ezek az élelmiszerek jó rostforrást jelentenek, így fontos részét képezik az egészséges, kiegyensúlyozott étrendnek.

A kutatók elmondták, hogy remélik, hogy eredményeik segíteni fogják a prebiotikumok előnyeivel kapcsolatos jövőbeli kutatásokat, és esetleg a jövőbeli étrendi irányelveket is módosíthatják.

„A kutatók többet tehetnének azért, hogy megértsék a prebiotikumok optimális mennyiségét és típusát a különböző embercsoportok, például bizonyos egészségügyi állapotokban szenvedők, idősek és gyermekek számára” – mondta Keatley.

Egyelőre a szakértők azt javasolják, hogy tegyünk meg mindent, amit csak tudunk, hogy több rostot vigyünk be az étrendünkbe. „Próbáljunk meg napi 25-35 gramm rostot fogyasztani” – mondta Keatley.

„Lassan növeljük az összmennyiséget, és meglepődhetünk, mennyivel jobban érezzük magunkat és mennyivel jobban működik az emésztőrendszerünk.”

Forrás: health.com