A túlzott gyümölcsbevitel ugyanis növelheti az olyan súlyos problémák kockázatát, mint például a szívrohamét, a cukorbetegségét, miközben a fogyókúra hatékonyságát is csökkenti. Arról nem is beszélve, hogy hosszútávon a gyümölcscukor még fogainkat is károsíthatja – hívja fel a figyelmet a gildshire.com.
Egészségünk érdekében
A nagymértékű fruktóz továbbá gyulladásos folyamatokat indíthat el a szervezetben, sőt, a vérnyomás növelése mellett még a veséket is károsíthatja. Az inzulinrezisztenciával, azaz a cukorbetegség előszobáját jelentő betegséggel küzdők állapotát a finomítatlan cukor mellett a gyümölcscukor is súlyosbíthatja.
Diéta alatt
Rossz hír a fogyni vágyók számára, hogy habár a gyümölcsök természetes módon előforduló cukrot tartalmaznak, az is ugyanúgy cukor.
A banán, a szamóca és a szőlő egyike a legmagasabb fruktóztartalmú gyümölcsöknek, ezeket diéta alatt próbáljuk kerülni. Ugyanez elmondható a gyümölcslevek, turmixok és az aszalt gyümölcsök esetében is, hiszen a préselés során csökkenő rosttartalom miatt ezekkel szinte csak gyümölcscukrot viszünk be.
Mértékkel fogyasztva
Az, ha valaki szinte csak gyümölccsel táplálkozik (ami, valljuk be, azért nem gyakori eset), vagy mellette nem fogyaszt elegendő zöldséget és fehérjét, számos betegség kiváltó oka lehet. Ilyen például a fogszuvasodás, a kóros fáradtság, a különböző bőrproblémák, sőt, akár még a csontritkulás is. Ennek az oka az, hogy a gyümölcsök nem tartalmaznak olyan létfontosságú elemeket, mint a B12-, A- és D-vitamin, sem pedig fehérjét.
A gyümölcsök mértékkel történő fogyasztása természetesen ajánlott. Érdemes olyat választani, mint például a magas víztartalmú görögdinnye vagy pedig az antioxidánsokban gazdag áfonya.