0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. augusztus 20.

10 ok, amiért fogyasszuk a tél kedvenc gyümölcsét

A kivi igazán jó választás, ha egészségünket szeretnénk támogatni. Az alábbiakban 10 nyomós okot is adunk arra, miért fogyasszuk rendszeresen a vitamindús, zöld finomságot.

Támogatja szívünk egészségét

A zöld gyümölcs jó káliumforrás, mely ásványi anyag kedvezően hat a szívre. „A kálium, mely egy elektrolit, segíti kordában tartani a vérnyomást, csökkentve ezzel a kardiovaszkuláris megbetegedések kockázatát. Sőt, az érfalakat egészségesen tarthatja” – fejti ki Dr. Batra. A Nutritional Journal folyóiratban megjelent tanulmány szerint

már heti egy kivi elfogyasztása javuló lipid profilt eredményezhet, ez pedig csökkenő koleszterinszintet jelenthet.

Jót tesz a vércukorszintnek

A kivi jó hatással lehet vércukorszintünkre is.

Mivel rosttartalma magas, glikémiás indexe pedig alacsony, kitűnő választás azoknak, akik szeretnék optimális szinten tartani vércukorszintüket.

Az orvosok diabétesszel küszködő betegeiknek sem tiltják fogyasztását.

kivi, gyümölcs, smoothie
Smoothie-ként is fogyaszthatjuk

Jobban alhatunk tőle

A gyümölcsben található szerotonin vegyület összefüggésben áll a kedélyállapot valamint az alvás szabályozásával is. Ha este fogyasztunk kivit, azzal akár a pihenés minőségén, időtartamán is javíthatunk, ezáltal

joggal nevezhető természetes alvássegítőnek.

Elkerülhetjük vele a csontritkulást

K-vitamintartalma a csontok egyik legalapvetőbb szükséglete. A K-vitamin ugyanis segíti a kalcium felszívódását, hozzájárulva az erős és egészséges csontokhoz.

Így kivifogyasztással a csontritkulás megelőzését is elősegítjük.
kivi, jég, gyümölcs
Nyáron hűsítő is készülhet belőle

Támogatja szemünk egészségét

A Sight Research UK arra is felhívja a figyelmet, hogy a kiviben található vitaminok, ásványi anyagok és antioxidánsok támogatják szemünk egészségét, segítenek lelassítani a látás romlásának folyamatát, elkerülni a makuladegenerációt.

Kockázatos lehet a kivievés?

Habár a kivievés a legtöbb ember számára ajánlott, néhány esetben járhat némi kockázattal. Vannak, akiknél allergiás reakciót válthat ki, mely tünetei közé tartozhat a viszketés, a bőr feldagadása, akár légzési nehézségek is. Ha túlzásba visszük a kivifogyasztást, a magas C-vitaminmennyiség okozhat kellemetlenségeket, úgy mint emésztési panaszokat vagy akár allergiás reakciót az arra érzékenyeknél.

Bármely tapasztalása során forduljon orvoshoz!
Az érett kivivel csillapíthatjuk édesség utáni sóvárgásunkat is

Érdekes lehet még:

A „természet karamellája”, a datolya

Ha banánt eszik, vérnyomását is csökkentheti

Forrás: healthshots.com

Magazin ajánló:

·Nyull Fanni
·Nyull Fanni
Online szerkesztő. 2023 ősze óta a magyarmezogazdasag.hu munkatársa – nem sokkal azután csatlakozott, hogy befejezte kommunikáció-és médiatudomány szakos egyetemi tanulmányait, angol nyelven. Magazin újságírást tanult a MÚOSZ-nál, meggyőződése, hogy „a vesszők életet menthetnek”, kevés fájdalmasabb látványt tud elképzelni egy helyesírási hibánál. Odavan mindenért, ami gasztro, lifestyle, wellness, superfood – ha pedig ezek még a fenntarthatósággal is összeegyeztethetők, az már csak hab a tortán.
Online szerkesztő. 2023 ősze óta a magyarmezogazdasag.hu munkatársa – nem sokkal azután csatlakozott, hogy befejezte kommunikáció-és médiatudomány szakos egyetemi tanulmányait, angol nyelven. Magazin újságírást tanult a MÚOSZ-nál, meggyőződése, hogy „a vesszők életet menthetnek”, kevés fájdalmasabb látványt tud elképzelni egy helyesírási hibánál. Odavan mindenért, ami gasztro, lifestyle, wellness, superfood – ha pedig ezek még a fenntarthatósággal is összeegyeztethetők, az már csak hab a tortán.