- Mazsolás ketchup:
125 ml passzírozott paradicsompürébe áztassunk félórára kb. ½ csésze magnélküli mazsolát. Turmixoljuk össze, ízesítsük picinyke sóval, ízlés szerint balzsamecettel, szegfűszeggel, szegfűborssal. Érdemes hagyni néhány órát, hogy igazán összeérjen.
- Mustár:
100 g fehér mustármagot őröljünk finomra, öntsünk rá 50 ml langyos vizet. Lefedve 1 éjszakát pihentetjük. Belekeverünk 50 ml fehérborecetet (vagy almaecetet), fél evőkanál olívaolajat, 1 evőkanál sűrű cukorszirupot, fél teáskanál szárított tárkonyt, 1 kis gerezd zúzott fokhagymát, 1 csipet fahéjat, 1 csipet szegfűborsot és sót. Kanalazzuk kisméretű üvegbe és tartsuk hűtőszekrényben.
- Majonéz:
egy befőttes üvegbe öntsük 50 ml natúr szójatejet, 100 ml semlegesebb ízű hidegen sajtolt olajat (pl.: máriatövis, napraforgó), adjunk hozzá egy teáskanálnyi mustárt és botmixerrel dolgozzuk össze. Ha szükséges, egy csipet sóval utóízesíthetjük.
- Egyebek:
mivel a burger a főszereplő, a kiegészítők közül úgy kell válogatni, hogy harmonikusan illeszkedjenek mellé, hogy még jobbá varázsolják az összképet. Tehát válogathatunk a saláták között, kerülhetnek ide csírák, hajszálvékonyra szeletelt hagyma, pácolt hagyma, paradicsom, stb.
És ha mindennel készen vagyunk, már csak a kirakós összeillesztése van hátra. A türelmes embereknek a hamburgerkészítés hamar a szenvedélyükké fog válni, és rendszeresen azon kattog majd az agyuk, hogy milyen kombinációkat próbáljunk ki a következő alkalommal.