0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. augusztus 20.

Előzze meg a bajt: 11 élelmiszer, mellyel csökkenthető a szívroham kockázata

 „Minden nap egy alma, az orvost távol tartja” ­­– szól a mondás. Ám ahhoz, hogy a kardiológust távol tartsuk, egy almánál többre lesz szükség…

Fokhagyma

fokhagyma

Nem is kell messzire mennünk érte, bizonyára mindenki konyhájában megtalálható. A fokhagyma növényi vegyületei, a fenolok javíthatják koleszterin- valamint vérnyomásszint-értékeinket. Ilyen jótékony növényi vegyület például a szaponin, az allicin és a kaptopril, melyek hozzáadásával már fokhagymaalapú táplálék-kiegészítőket is gyártanak.

Gyulladáscsökkentő, baktériumölő „csodaszer”, mely fogyasztását szívünk is meghálálja.

Chia mag

chia puding

Amilyen apró, olyan egészséges! A chia mag rostban és Omega-3 zsírsavakban gazdag, melyek jó hatással vannak szívünkre.

Vízoldékony rostjainak köszönhetően fogyasztásával vérnyomásértékeink is javulhatnak.

Szója

saláta tofuval

A szójatartalmú élelmiszerek, mint amilyen a tofu is, bővelkednek szívbarát növényi vegyületekben. Ezek egyike az úgynevezett izoflavonok, melyek a fitonutriensek csoportjához tartoznak. Korábbi kutatások alapján azok esetében,

akik napi szinten fogyasztanak tofut, akár 19%-kal csökkenhet a szívroham kialakulásának kockázata,

ellentétben azokkal, akik étrendje nem tartalmazza ezt az élelmiszert.

Zöld leveles zöldségek

spenót

A zöld leveles zöldségek kategóriája olyan népszerű szuperélelmiszereket foglal magában, mint például

a fodros kel, a spenót vagy a rukkola.

Nitrátokban gazdagok, melyek nitrogén-oxiddá alakulva támogatják az érfalak rugalmasságát, így segítve szívünk egészséges működését. Ráadásul a zöld leveles zöldségek nem csak szívünknek tesznek jót, de fogyasztásuk testsúlyszabályozás szempontjából is kedvező, sőt, még agyunk frissességét is támogathatjuk velük.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/ cleanplates.com

Magazin ajánló:

·Nyull Fanni
·Nyull Fanni
Online szerkesztő. 2023 ősze óta a magyarmezogazdasag.hu munkatársa – nem sokkal azután csatlakozott, hogy befejezte kommunikáció-és médiatudomány szakos egyetemi tanulmányait, angol nyelven. Magazin újságírást tanult a MÚOSZ-nál, meggyőződése, hogy „a vesszők életet menthetnek”, kevés fájdalmasabb látványt tud elképzelni egy helyesírási hibánál. Odavan mindenért, ami gasztro, lifestyle, wellness, superfood – ha pedig ezek még a fenntarthatósággal is összeegyeztethetők, az már csak hab a tortán.
Online szerkesztő. 2023 ősze óta a magyarmezogazdasag.hu munkatársa – nem sokkal azután csatlakozott, hogy befejezte kommunikáció-és médiatudomány szakos egyetemi tanulmányait, angol nyelven. Magazin újságírást tanult a MÚOSZ-nál, meggyőződése, hogy „a vesszők életet menthetnek”, kevés fájdalmasabb látványt tud elképzelni egy helyesírási hibánál. Odavan mindenért, ami gasztro, lifestyle, wellness, superfood – ha pedig ezek még a fenntarthatósággal is összeegyeztethetők, az már csak hab a tortán.