0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. május 20.

Akár ennyivel tovább élhetünk a kutatók szerint, ha elfelejtjük a hozzáadott cukrokat

A University California San Francisco legújabb kutatása szerint, ha elhagyjuk a hozzáadott cukrot, sejtszinten befolyásolhatjuk biológiai életkorunkat, mely jóval alacsonyabb lesz, mint valódi (kronológiai) éveink száma.

A tudósok munkájuk során azt vizsgálták, hogyan befolyásolja étkezésünk az epigenetikus órát – olvasható az egyetem honlapján. Az epigenetikus óra nem más, mint a szervezetünk változásait figyelembe vevő „kalkulátor”, melyet a biológiai kor meghatározására használnak a szakemberek.

édesség

Minden csepp számít hozzáadott

Három kategóriát különítettek el: voltak, akik „átlagos”, mindenevő diétát követtek, ezt összevetették mediterrán diétát illetve olyan étkezést követők adataival, akik alapvetően egészségesen, de vegyesen étkeztek. A mediterrán diétát antioxidánsokban, gyulladáscsökkentő élelmiszerekben gazdag fogások, alacsony cukorbevitel jellemzi.

Az általuk vizsgált egészséges étkezési szokások pedig összhangban álltak a dietetikai ajánlásokkal.

Az amerikai kutatók azt tapasztalták, minél egészségesebben étkezett valaki, annál fiatalabbnak tűntek sejtjei. Ez talán nem meglepő, ám az annál inkább, hogy

még a jól étkezők epigenetikus kora is növekedésnek indult minden egyes gramm hozzáadott cukortól.

sütemény

Akarva-akaratlanul, de esszük

Napjainkban mi sem egyszerűbb, mint akár tudtunk nélkül is cukrot fogyasztani: a csomagolt élelmiszerek 74%-a tartalmaz hozzáadott cukrot, mely termékek közül sokat egészségesnek gondolunk. Gyümölcsjoghurtok, müzliszeletek, de akár még felvágottak, mártások összetevői közt is megbújik hozzáadott cukor, mely több mint 61 különböző néven érhető tetten a címkén – figyelmeztetnek a szakemberek.

müzliszelet

A vizsgált nők a kutatás során átlagosan 61,5 gramm hozzáadott cukrot vittek be napi szinten. Ám a mennyiség széles skálán mozgott, volt, aki 2,7, míg más 316 grammnyit fogyasztott belőle. Az Egyesült Államok hivatalos ajánlásai nők esetében naponta maximum 50 gramm hozzáadott cukor fogyasztásáról szólnak.

Az Egészségügyi Világszervezet pedig azt az álláspontot képviseli, napi kalóriabevitelünk maximum 10%-át tegyék ki cukrok (ebbe az élelmiszerek természetes cukortartalma, azaz a nem hozzáadott cukrok is beleszámítanak, mint például a gyümölcscukor vagy a tejcukor).
sütemény

 

A mediterrán ismét bizonyított

Eredményeik szerint annak volt legalacsonyabb az epigenetikus kora, aki a mediterrán diétát követte.

A hozzáadott cukor bevitelét külön is górcső alá vették. Ez pedig minden esetben gyorsította az öregedési folyamatokat, attól függetlenül, hogy az illető milyen étrendet követett.

„Mivel az epigenetikus órát tudjuk befolyásolni, ha hosszú távon 10 grammal csökkentjük napi hozzáadottcukor-bevitelünket, azzal akár 2,4 hónappal is visszább tekerhetjük biológiai óránkat. Ez jó motivációt nyújthat, mivel bizonyítékul szolgál arra, hogy a helyes táplálkozás tényleg kulcsszerepet játszik a hosszú élet szempontjából” – hangsúlyozta a tanulmány társszerzője, Barbara Laraia.

közös, egészséges étkezés

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/ucsf.edu.com

Magazin ajánló:

·Nyull Fanni
·Nyull Fanni
Online szerkesztő. 2023 ősze óta a magyarmezogazdasag.hu munkatársa – nem sokkal azután csatlakozott, hogy befejezte kommunikáció-és médiatudomány szakos egyetemi tanulmányait, angol nyelven. Magazin újságírást tanult a MÚOSZ-nál, meggyőződése, hogy „a vesszők életet menthetnek”, kevés fájdalmasabb látványt tud elképzelni egy helyesírási hibánál. Odavan mindenért, ami gasztro, lifestyle, wellness, superfood – ha pedig ezek még a fenntarthatósággal is összeegyeztethetők, az már csak hab a tortán.
Online szerkesztő. 2023 ősze óta a magyarmezogazdasag.hu munkatársa – nem sokkal azután csatlakozott, hogy befejezte kommunikáció-és médiatudomány szakos egyetemi tanulmányait, angol nyelven. Magazin újságírást tanult a MÚOSZ-nál, meggyőződése, hogy „a vesszők életet menthetnek”, kevés fájdalmasabb látványt tud elképzelni egy helyesírási hibánál. Odavan mindenért, ami gasztro, lifestyle, wellness, superfood – ha pedig ezek még a fenntarthatósággal is összeegyeztethetők, az már csak hab a tortán.