0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. március 23.

4 mennyei fehérjeforrás, amivel még a gyulladást is csökkentheted

Egyre gyakrabban hallani a gyulladáscsökkentésről, ám az jóval több, mint pusztán egy divatos hívószó: segítségével ugyanis egészségesebben és tovább élhetünk.

A szervezetben fellépő krónikus gyulladásos folyamatokat minél inkább mérsékelnünk kell, hiszen olyan betegségeket válthatnak ki, mint például a 2-es típusú diabétesz. Ebben nagy segítségünkre lehet, ha megfelelő élelmiszerekkel tápláljuk szervezetünket. Magas tápanyag-sűrűségű ételekkel, rostokkal, jó minőségű szénhidrátokkal, zsírsavakkal, és igen, fehérjékkel is csökkenthetjük a gyulladást.

Az alábbiakban bemutatunk 4 proteinforrást, melyek rendszeres fogyasztásával mérsékelhetjük a gyulladást – az EatingWell dietetikusa szerint.

Babfélék

rizs babbal, zöldségekkel
Fotó: Freepik

Bármelyik babféle remek növényi eredetű fehérjeforrás: ám

a legjobb választások a sötétebb színűek, ugyanis azokban van a legtöbb gyulladáscsökkentő antioxidáns.

A bab ráadásul telis-tele van rostokkal is, kifejezetten azok vízben nem oldodó fajtáival. Az említett keményítők pedig táplálják a bélrendszer jótékony baktériumait, ezzel segítve az egészséges, diverz mikrobiomot, mely révén csökkenhet a gyulladás.

Olajos halak

lazac zöldségekkel
Fotó: Freepik

A lazac, a tonhal vagy akár a makréla egytől-egyig tele vannak Omega-3 zsírsavakkal, melyek köztudottan jót tesznek a gyulladásos folyamatok ellen. A bennük található D-vitamin és a szelén gyulladáscsökkentő hatást fejt ki, míg a fehérje segít hosszú ideig jóllakottnak maradni.

A Nutrients című folyóiratban 2020-ban közzétett egyik metaanalízis a halfogyasztás és a szívbetegségek közötti kapcsolatot vizsgálta. Az elemzésben összesen 27 tanulmányt vettek górcső alá a szerzők, majd arra a következtetésre jutottak, hogy

napi 20 gramm olajos hal elfogyasztása 4%-kal alacsonyabb kockázatot eredményezett a szívbetegség kialakulása vagy a szívbetegségben való elhalálozás kapcsán.

Így azt javasolják, próbálunk meg minden nap elfogyasztani legalább ennyit.

Lencse

lencseragu
Fotó: Freepik

Még egy szuper hüvelyes, tele polifenolokkal, vagyis olyan növényi vegyületekkel, melyek antioxidatív hatással bírnak. A babokhoz hasonlóan

megtalálhatóak bennük a vízben nem oldodó rostok is, melyek a változatos mikrobiom és az egészséges emésztés szempontjából is elengedhetetlenek.

Az Advanced Nutritions folyóiratban megjelent kutatás szerint pedig még a testsúlyt is segíthetnek csökkenteni, nem csak a gyulladást.

Diófélék

olajos magvak
Fotó: Freepik

A diófélék tele vannak a telítetlen zsírsavakkal, E-vitaminnal, de bőven van bennük szelén, réz és rost is, ezek pedig segítenek ellensúlyozni a káros oxidatív stresszt és csökkenteni a gyulladást. Bár valamennyivel kisebb mennyiségben ajánlott fogyasztani őket, mégis jó tudni, hogy

40 gramm dióféle (pl. pisztácia, mandula, kesudió, török mogyoró) 6 gramm fehérjét tartalmaz, ugyanannyit, mint egy tojás.

Mit kell tudni a gyulladáscsökkentésről?

diabétesz
Fotó: Freepik

Fontos megkülönböztetni a gyulladás különböző típusait, vagyis az akut és a krónikus gyulladást.

Akut, azaz rövid távú gyulladás akkor alakul ki, amikor például megfázunk vagy felhorzsoljuk a térdünket. Ezzel szemben a krónikus gyulladás hosszú távon fejti ki hatását, mely lehet ízületi gyulladás, szívbetegség és cukorbetegség is.

Manapság már több étkezési módról is bebizonyították, hogy szerepet játszik a gyulladás csökkentésében.Ilyen például a mediterrán, a DASH vagy az úgynevezett MIND diéta.

Bár ezek közül egyik sem zárja ki a húsfogyasztást, mindegyik a növényi alapú élelmiszereket helyezi előtérbe. Teljes kiőrlésű gabonafélék, hüvelyesek, diófélék és magvak egytől-egyig megtalálhatók az étrendekben, ám mértékkel fogyasztva helyet kapnak a húsfélék, a halak is.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/eatingwell.com

Magazin ajánló:

·Nyull Fanni
·Nyull Fanni
Online szerkesztő. 2023 ősze óta a magyarmezogazdasag.hu munkatársa – nem sokkal azután csatlakozott, hogy befejezte kommunikáció-és médiatudomány szakos egyetemi tanulmányait, angol nyelven. Magazin újságírást tanult a MÚOSZ-nál, meggyőződése, hogy „a vesszők életet menthetnek”, kevés fájdalmasabb látványt tud elképzelni egy helyesírási hibánál. Oda van mindenért, ami gasztro, lifestyle, wellness, superfood – ha pedig ezek még a fenntarthatósággal is összeegyeztethetők, az már csak hab a tortán.
Online szerkesztő. 2023 ősze óta a magyarmezogazdasag.hu munkatársa – nem sokkal azután csatlakozott, hogy befejezte kommunikáció-és médiatudomány szakos egyetemi tanulmányait, angol nyelven. Magazin újságírást tanult a MÚOSZ-nál, meggyőződése, hogy „a vesszők életet menthetnek”, kevés fájdalmasabb látványt tud elképzelni egy helyesírási hibánál. Oda van mindenért, ami gasztro, lifestyle, wellness, superfood – ha pedig ezek még a fenntarthatósággal is összeegyeztethetők, az már csak hab a tortán.