A szervezetben fellépő krónikus gyulladásos folyamatokat minél inkább mérsékelnünk kell, hiszen olyan betegségeket válthatnak ki, mint például a 2-es típusú diabétesz. Ebben nagy segítségünkre lehet, ha megfelelő élelmiszerekkel tápláljuk szervezetünket. Magas tápanyag-sűrűségű ételekkel, rostokkal, jó minőségű szénhidrátokkal, zsírsavakkal, és igen, fehérjékkel is csökkenthetjük a gyulladást.
Babfélék

Bármelyik babféle remek növényi eredetű fehérjeforrás: ám
A bab ráadásul telis-tele van rostokkal is, kifejezetten azok vízben nem oldodó fajtáival. Az említett keményítők pedig táplálják a bélrendszer jótékony baktériumait, ezzel segítve az egészséges, diverz mikrobiomot, mely révén csökkenhet a gyulladás.
Olajos halak

A lazac, a tonhal vagy akár a makréla egytől-egyig tele vannak Omega-3 zsírsavakkal, melyek köztudottan jót tesznek a gyulladásos folyamatok ellen. A bennük található D-vitamin és a szelén gyulladáscsökkentő hatást fejt ki, míg a fehérje segít hosszú ideig jóllakottnak maradni.
A Nutrients című folyóiratban 2020-ban közzétett egyik metaanalízis a halfogyasztás és a szívbetegségek közötti kapcsolatot vizsgálta. Az elemzésben összesen 27 tanulmányt vettek górcső alá a szerzők, majd arra a következtetésre jutottak, hogy
Így azt javasolják, próbálunk meg minden nap elfogyasztani legalább ennyit.
Lencse

Még egy szuper hüvelyes, tele polifenolokkal, vagyis olyan növényi vegyületekkel, melyek antioxidatív hatással bírnak. A babokhoz hasonlóan
Az Advanced Nutritions folyóiratban megjelent kutatás szerint pedig még a testsúlyt is segíthetnek csökkenteni, nem csak a gyulladást.
Diófélék

A diófélék tele vannak a telítetlen zsírsavakkal, E-vitaminnal, de bőven van bennük szelén, réz és rost is, ezek pedig segítenek ellensúlyozni a káros oxidatív stresszt és csökkenteni a gyulladást. Bár valamennyivel kisebb mennyiségben ajánlott fogyasztani őket, mégis jó tudni, hogy
Mit kell tudni a gyulladáscsökkentésről?

Fontos megkülönböztetni a gyulladás különböző típusait, vagyis az akut és a krónikus gyulladást.
Akut, azaz rövid távú gyulladás akkor alakul ki, amikor például megfázunk vagy felhorzsoljuk a térdünket. Ezzel szemben a krónikus gyulladás hosszú távon fejti ki hatását, mely lehet ízületi gyulladás, szívbetegség és cukorbetegség is.
Bár ezek közül egyik sem zárja ki a húsfogyasztást, mindegyik a növényi alapú élelmiszereket helyezi előtérbe. Teljes kiőrlésű gabonafélék, hüvelyesek, diófélék és magvak egytől-egyig megtalálhatók az étrendekben, ám mértékkel fogyasztva helyet kapnak a húsfélék, a halak is.