0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. április 22.

A mangalica a szíve csücske

Kövér Zoltán tanyájának étkezőjében hosszasan sorakoznak a fényes serlegek, amelyekkel az elmúlt évtizedekben a mangalica-tenyésztésért, a fajta népszerűsítéséért és a feldolgozott termékek minőségéért jutalmazták.

– Az, hogy egészségesebb és finomabb, nem is tudjuk az árban érvényesíteni. Azt Spanyolországban sikerül, ahol 70-80 euróba kerül a serrano sonka kilója, de nemritkán 100 euró fölötti árat kérnek érte. 

A tenyésztőknek a legnagyobb kihívást az okozza, hogy a mangalica nehezen vemhesedik, mert rejtett ivarzású.

A megtermékenyítésre mindenféle praktikákat találtak ki a tanyán, megannyi kísérleten vannak túl, Zoltán vicces történeteket mesél arról, milyen műkanokat készítettek, vagy hogyan kergették a kocákat a pipettával. De valójában ez komoly kihívás, hiszen a szaporulat mértéke és a gazdaságosság múlik rajta. Most azt a szisztémát alkalmazza, hogy több kant is tart, amelyek többször is megfordulnak a háremekben. Ez a gyakorlat bevált, de ezzel együtt is az állomány 25-30 százaléka nem lesz vemhes. Ez az arány a fehér fajnál mindössze 3-4 százalék.

A másik kulcskérdés a takarmányozás. Zoltán azt mondja, húsz év után is folyamatosan kísérletezik és tanul arról, hogy mi a legoptimálisabb takarmány-összetétel, ami egyben költséghatékony is. Jelenleg kukorica, árpa, búza, borsó, napraforgó alkotja a takarmánykeveréket, és darált lucernát is kapnak az állatok, ezt a keveréket tavaly cirokkal bővítette. Mutatja az egyedi takarmánykeverőt, amelyet a saját elképzelése és igényei alapján tervezett, hogy az összetevőket mindig olyan arányban tudja adagolni az állatoknak, amire éppen szükség van.

Most egy speciális, magyar fejlesztésű növényekből és gyógynövényekből összeállított keverékkel bővítették a takarmányt. Ez ugyan megnöveli a költségeket, de remélhetőleg jelentkezik majd a hatékonysága. 

Kolbász, sonka, tepertő 

A Kövér Tanyán tradicionális termékek készülnek: többféle ízben parasztkolbász és szalámi, parasztsonka, füstölt karaj, tarja, tepertő, zsír, hat fajta szalonna és disznósajt. 

A feldolgozó padlásán speciális érlelőt alakítottak ki, amely spanyol mintára készült, hogy ha az időjárás engedi, akkor levegőn érlelődjelek a sonkák. A füstölést is helyben végzik. A termékek pedig igény szerint szeletelve vákuumcsomagolásba kerülnek. 

Sokan felteszik a kérdést, miért drágábbak a mangalicából készült termékek, amire a választ részben már megadtuk, de még nem beszéltünk arról, hogy a mangalica zsírsertés: 30 százaléka hús és 70 százalék a zsír. 

– A hús értékesítésével nincs gond, mindenki húst szeretne, de ha a négy combot kivesszük sonkának, akkor szinte alig marad. Elég azt nézni, hogy egy 160 kilós mangalicának 30 dkg-os a szűzpecsenyéje, a karaj és tarja 4-4 kilogrammot tesz ki, de mindenki húst szeretne, az éttermek is ezt kérik. Kevés hús van a piacon, mert a sonkák nagy részét Spanyolországba értékesítik, a többi húsféle pedig kis mennyiségű, emellett a hízó előállításának magasak a költségei, ezért a szalonna és a zsír a fehér sertésének a kétszeresébe kerül – sorolja a különbséget a tanya tulajdonosa. Jelenleg annyi állatot vágnak, amennyi kereslet van, beleértve a zsiradékot is. 

Minden változás, kemény munka és nehézség ellenére elhivatottak a mangalicafaj tenyésztése és népszerűsítése mellett a Kövér Tanyán, ami igai családi vállalkozás, hiszen a második generáció is részt vesz az állattartásban, az értékesítésben és a marketingben, és van egy lelkes unoka, aki már most a nagyapa jobb keze. 

Fotók: Koncz János/Kistermelők Lapja

Ajánljuk még:

Forrás: Kistermelők Lapja

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magazin ajánló: