0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. június 14.

Már az ókorban is termett, gyógyszernek is használták – ma egy kertből sem hiányozhat

A retket már az ókorban is ismerték és termesztették, több fajtáját is kedvelték. Hazánkban a piros és kerek hónapos retek a legkedveltebb, de ismert még a jégcsapretek, a vajrépa és a fekete retek is.

Fekete

A fekete retek (Raphanus sativus L. var. niger) a retek egy változata, amelyet már az ókorban is jól ismertek, az egyiptomiak, görögök és rómaiak is fogyasztották.

Egyike a legrégebben termesztett növényeknek, feljegyzések szerint már Kr. e. 2000 évvel a piramist építő rabszolgáknak adták azért, hogy erősebbek legyenek, jobban bírják a megterhelő fizikai munkát.

Őshazája valószínűleg Dél-Ázsia. Hasonlít a hónapos retekhez, de kicsit méretesebb annál. A levelek felületét durva szőrök borítják, gumója pedig fekete színű, vastag héjú. Késő ősszel szedik, és akkor a legfinomabb, ha az első gyenge fagy megcsípi. Íze markáns, enyhén csípős, kissé kesernyés. A húsa fehér, szálkás, kemény. A fekete retek nagyon sokáig eltartható. Ha a szárától nem fosztjuk meg, a lakásban hűtés nélkül 3-4 napig is kibírja, de hűvös helyen, a pincében vagy a hűtőben akár hónapokig, tavasz elejéig is eláll.

Hasonlóan a többi retekféléhez, a fekete retket is általában nyersen fogyasztjuk, felszeletelve, enyhén sózva. Reszelve, sóval, kevés olívaolajjal, fokhagymával és tejföllel összekeverve húsok mellé, pirítósra kínálhatjuk. A népi gyógyászatban évszázadok óta ismert, mint emésztésjavító, epehajtó, epekőképződés-gátló és féreghajtó.

Jégcsap

Jégcsapretek

A jégcsap, Daikon vagy Minowase típusú retkek a kilencvenes évek második felében jelentek meg Magyarországon.

Nagy méretük és viszonylag alacsony áruk miatt gyorsan megismerte őket a vásárlóközönség.

Még ma is 10-15 hektáron termelik a 30-40 cm hosszú, kihegyesedő végű típust. A nagyon nagy méretű, tompa végű fajták, amelyek elérték az 50-60 centit is, kikoptak a termesztésből. A jégcsapretket kicsit nehezebb megtermelni, mint a hónapos retket, mivel érzékenyebb a hidegre, hosszabb a tenyészideje és a kártevők is jobban szeretik. Homokos, lazább talajok alkalmasabbak a termesztésére.

Jellemzően nyersen fogyasztjuk, szendvicsekhez, felvágottakhoz. A Daikon típusú retkek fogyasztási kultúrájában azonban sokkal több rejlik, elég, ha csak bekukkantunk a kelet-ázsiai konyhakultúrába (Kína, Japán, Dél-Korea, Indonézia, Vietnam, India). Ez a retektípus legalább olyan fontos zöldség ott, mint nálunk a burgonya. Használják levesbetétként, köretként, savanyítva, sütve, salátaként, szárítják, erjesztik – például a kimchi egyik összetevője –, és még a levelét is fogyasztják, ami egy kicsit szúrós, ezért savanyítják vagy olajban sütik. Érdekesség, hogy zöldtrágyaként és talajlazító növényként is alkalmazzák.

Vaj

A jégcsapretek „oldalvizén behajózva” a vajrépa is gyorsan helyet kapott a magyar zöldséges standokon.

A vajrépa, más néven fehér répa, egyes területeken májusi répa (Brassica rapa subsp. rapa var. majalis) a tarlórépa egy korai vetésű, zsenge, fehér héjú változata.

Nyugat-Ázsiából származó, ősidők óta ismert kultúrnövény. Kelet-Ázsiában nagy felületen termesztik, gyorsan terjed nyugat felé.

Vajrépa

Gumója nagyobb, mint a hónapos reteké, 8-10 cm átmérőjű. Gazdag különböző vitaminokban, ásványi anyagokban, fehérjében. A héja viszonylag magas arányban tartalmaz mustárolajokat, ezért nyers fogyasztás esetén célszerű meghámozni. A vajrépa levelei a spenóthoz és a sóskához hasonlóan nyersen és főzve is felhasználhatók. A levélnyél a spárgához hasonlóan készíthető el; a gumó nyersen, főzve és savanyítva is fogyasztható.

Répa

A karórépa vagy rutabaga (Brassica napus subsp. rapifera Metzg.) a tarlórépa (Brassica rapa subsp. rapa) és a vadkáposzta (Brassica oleracea) spontán kereszteződésével jött létre.

Eurázsia északi tájain ősidők óta tenyésző tápláléknövény, Skandináviából került Európa délebbre fekvő területeire.
Rutabaga

Erre utal angliai – swede, rutabaga (rotabagge – gyökérgumó) – és északnémet (schwedische Rübe, azaz svéd répa) elnevezése is. Bár nagyon hasonlít a tarlórépához, több jellemzőjében is különbözik tőle. A karórépa megközelítőleg gömb alakú, alsó részén zöldessárgás, felül pirosaslilás héjú, fehér vagy sárga húsú, édes- kesernyés, a retekre és a karalábéra emlékeztető ízű gyökérgumó. Kulináris szempontból tipikus téli zöldség. Felhasználható nyersen, savanyítva, főzve püréként, ragukban, más gyökérzöldségekhez hasonló módon.

Kelet-Ázsiában igen közkedvelt magas C-vitamin-tartalma miatt, a téli, vitaminban szegény időszakban nagyon hasznos a fogyasztása.

Nyersen vagy sózva használjuk, vajas vagy zsíros kenyérre, saláták alkotórészeként, de az ételek díszítésére is. Csípős íze és illata a hagymáéval rokon illó­olajtól származik, régebben gyógyszerként is használták.

A fotókon a Rijk Zwaan nemesítőház fajtái szerepelnek.

Fotó: Molnár Péter

Forrás: Kertbarát Magazin

Szaklap, amelyben a cikk megjelent: