0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. augusztus 19.

Igazi tészta mindössze két alapanyagból

Az a célja, hogy olyan terméket alkosson, amelyet ha vevői megkóstolnak, tudják, hogy szívvel-lélekkel készült. Ez a mottója Szabó Anitának, az Egyszerűen finom száraztészta-manufaktúra tulajdonosának, aki Szorgalmatoson él és működteti vállalkozását

Szerző: Rostási Nikolett

Hogy honnan jött a száraztészta készítésének az ötlete, nem tudja pontosan, hiszen a családban senki nem foglalkozott ilyen tevékenységgel. A jelenleg gyermekeit otthon nevelő Szabó Anita korábban az Alkaloida Vegyészeti Gyár Zrt.-ben dolgozott import-vizsgálatvezetőként. Főiskolai, egyetemi tanulmányait a Szent István Egyetemen végezte agrár- és környezetmérnöki szakon, emellett hamar elkezdte érdekelni a kézművesség is.

– Ahogy régen, úgy a mai napig szeretek befőtteket, ivóleveket, lekvárokat, szirupokat készíteni otthoni felhasználásra, télire teának való gyógynövényeket gyűjteni. Boldogsággal tölt el, ha teli kamrával megyünk neki a télnek. Tartok jószágokat is: fürjek, tyúkok mellett egzótákat, papagájokat, pávákat, galambokat, nyulakat, kacsákat, libákat, fácánokat nevelgetünk. Idén három magaságyást vásároltunk, remélhetőleg befejezzük a walipini építését, és ősszel már termelhetünk is benne. Mióta megszülettek a gyermekeim, még fontosabbá vált számomra, hogy minél több mindent meg tudjunk termelni, hiszen a viszonylag nagy terület adott. Emellett még nagyjából három hektáron gazdálkodunk.

Nem elég, hogy összekeverjük és betöltjük

Mint mondja, ez zsebkendőnyi méret ahhoz képest, amekkora területet mások művelnek, de igyekeznek a „hátrányt” előnnyé kovácsolni. A klímaváltozást saját bőrükön tapasztalják, alternatív növénytermesztéssel is foglalkoznak. Anita számára fontos, hogy maga készítse el a háztartásban felhasznált alapanyagokat. Ez nemcsak a környezetterhelés csökkentése miatt lényeges, hanem az összetevők miatt is, vallja, így született meg a száraztészta-készítés ötlete.

Az Egyszerűen finom száraztészta-kínálata változatos
Az Egyszerűen finom száraztészta-kínálata változatos

– A kis műhelyem létrejöttével egy álmom vált valóra. A mellette lévő telket vásároltuk meg előbb. Amikor megpillantottuk a kis épületet, úgy gondoltuk, hogy az biztosan megfelelő tésztakészítő műhely lenne. Álmunk aztán valóra vált, és onnantól már nem volt megállás. Szerencsésnek mondhatom magam, mert támogató háttér áll mögöttem, amiért hálás vagyok. A családom nélkül nem is tudtam volna elkezdeni a vállalkozásom. A férjem, a szüleim és a testvérem nélkülözhetetlen segítséget nyújtottak a műhely elkészülésében. Az apukám emellett a jószágok gardírozásában is rengeteget segít, úgy vélem, az ő szeretete az állatok iránt terelt engem erre az útra. Ahogy visszagondolok, mindig volt egy „segítő” az életemben, legyen az a mezőgazdaság területén, vagy éppen a száraztészta-készítésnél. Szeretném kiemelni Szécsi Tamás tésztaipari szakértőt, aki sok mindenben segített, rengeteget köszönhetünk szakmai elhivatottságának.

Szabó Anita kiemelt figyelmet fordít arra, hogy termékei kiváló minőségűek legyenek. Ennek érdekében csak minőségi alapanyagokat használ fel.
Szabó Anita Szorgalmatoson él és működteti vállalkozását
Szabó Anita Szorgalmatoson él és működteti vállalkozását

Két alapanyag van, a tojás és a liszt, vagy tojásmentes tészták esetében, víz és liszt. Jelenleg rétesliszt, durumliszt, teljes kiőrlésű liszt, tyúktojás, illetve fürjtojás felhasználásával készítem a köret- és levestésztákat. A lisztet az Első Pesti Malomból szerzem be, a tojások pedig a saját kis állományunkból származnak. Nem recept alapján dolgoztunk, ugyanis sok-sok kilogramm tésztán már kitapasztaltuk a megfelelő hozzávalóarányt. A tojások mosását, törését, majd keverését követően egy szitán keresztül öntöm a lisztet. Ezután keverőtálban homogénné keverem a masszát, majd állni hagyom. Aztán jön a présgép, ebbe beletöltve, a megfelelő matrica felhelyezésével készülnek a tészták.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magyar Mezőgazdaság