Back to top

Egészséges nassolnivalók, amelyek segíthetnek a fogyásban

Függetlenül attól, hogy diéta, testmozgás, életmódváltás vagy a három kombinációját tervezzük bevetni, rengeteg praktikus megoldás létezik, amely elviselhetővé, sőt szórakozhatóvá teheti a fogyás folyamatát, mint például a nassolás...

Bár a testmozgás kulcsfontosságú eleme a fogyásnak, sok szakértő egyetért abban, hogy a diétával megkönnyíthetjük a felesleges kalóriák elégetését. Az egészséges nassolnivalók étrendbe való beépítésével megelőzhető a sóvárgás, és még a vércukorszint is kezelhető - írják a Healthline szakértői. Továbbá hozzáteszik, hogy az egészséges rágcsálnivalók beépítése az étrendbe természetesen növeli a gyümölcs- és zöldségbevitelt a nap folyamán.

Hummusz

Ez az egészséges étel mártogatósnak kiváló választás, alacsony zsírtartalma, valamint magas fehérje- és rosttartalma miatt. Keri Gans, táplálkozási szakértő kifejtette, hogy egy adag humusz, (ami körülbelül két evőkanálnyi mennyiségnek felel meg), 60-70 kalóriát, 2 gramm fehérjét, 3-5 gramm zsírt és 1 gramm rostot tartalmaz.

A hummuszban lévő fehérje és rost segít a telítettség érzésében, és ahogy Gans magyarázza: "ez már egy kis mennyiséget is laktatóvá tesz".

A WebMD szerint a hagyományos humusz összetevői közé tartozik a csicseriborsó, a tahini (szezámpaszta), a fokhagyma és az olívaolaj, amelyek külön-külön is remek tápértékkel rendelkeznek. Bár a humuszt hagyományosan fehérlisztből készült pitával fogyasztják, de ha teljes kiőrlésű pitával helyettesítjük, több rostot adhatunk hozzá. De, ha még több tápanyagot szeretnénk bevinni a szervezetünkbe a honlap szakértői azt javasolják, hogy használjuk zöldségekkel, például uborkával, sárgarépával vagy paradicsommal mártogatva.

Főtt tojás

Ez a látszólag egyszerű étel nem véletlenül állta ki az idők próbáját. Mivel magas fehérje-, és alacsony kalóriatartalmú étel, így nagyszerű kiegészítője bármely fogyókúrás programnak.

A Medical News Today szakértői szerint egy nagyobb főtt tojás 78 kalóriát és 6 gramm fehérjét tartalmaz. Ha egy nő naponta két főtt tojást fogyaszt, akkor az a napi fehérjeszükségletének 25%-át fedezi, míg egy férfi esetében ez a mennyiség a napi fehérje bevitelének 20%-át fedezi.

A főtt tojás remek alternatívája lehet a rántottának vagy tükörtojásnak, mivel az elkészítéséhez nincs szükség olajra vagy vajra, így kevesebb zsírt és kalóriát tartalmaz.

Továbbá, a tojásban lévő fehérje valóban javíthatja az anyagcserét az úgynevezett "ételek hőhatása" révén - írja a Medical News Today. Lényegében a szervezetnek extra kalóriára van szüksége az étel megemésztéséhez, és a fehérje 15-30 százalékkal növeli az anyagcserét, szemben a szénhidrátok 5-10 százalékával. A honlap szakértői továbbá kifejtik, hogy a tojás megelőzheti a szívrohamot és a stroke-ot is. Egy főtt tojás fogyasztása reggelire jó választás a nap indításához és a teltségérzet hosszabb ideig történő fenntartásához, de délben is jó nassolnivalónak számít.

Túró és gyümölcs

A túró egyike azoknak a megosztó ételeknek, amelyeket sokan vagy szeretnek, vagy utálnak. Függetlenül attól, hogy melyik táborba tartozunk, nem lehet tagadni ennek a tejterméknek az étrendi előnyeit.

A Healthline szerint a túró - sok más, fogyáshoz vezető ételhez hasonlóan - magas fehérjetartalmú.

Az oldal elmagyarázza, hogy egy közel 128 grammnyi túró 28 gramm fehérjét tartalmaz, ami a Mayo Clinic szerint a napi érték majdnem fele. Cara Harbstreet, dietetikus bővebben kifejtette ennek az évszázados ételnek az előnyeit. "Ez egy régi diétás étel, amelyet magas fehérjetartalma miatt népszerűsítettek. A sajtokhoz és öntetekhez képest viszonylag kevés kalóriát tartalmaz, de ugyanazt a tápanyagtartalmat nyújtja, mint más tejtermékek" - mondta.

Bár ennek az ételnek fogyókúrás hírneve van, Habstreet óva int attól, hogy ezt az állítást túlságosan szó szerint vegyük. "A túrót nem a fogyás eszközeként kell pozícionálni; ehelyett tápláló és laktató lehetőségnek kell tekinteni " - magyarázza. A túró beépítése az étrendbe segíthet abban, hogy hosszabb ideig jóllakottak maradjunk, és más, kalóriadúsabb ételek helyettesítésére is használható.

Étcsokoládé

A tudomány újra és újra bebizonyította, hogy az étcsokoládé rengeteg olyan tápanyagot tartalmaz, amelyek számos módon támogathatják az egészséget.

A Frontiers in Pharmacology című szaklapban megjelent tanulmány szerint azoknál az embereknél, akik kakaótartalmú ételeket fogyasztottak, magasabb volt a "jó" bélbaktériumok szintje, és a kakaó valójában prebiotikumként szolgál, támogatva az egészséges anyagcserét. Továbbá a Healthline beszámolója szerint az étcsokoládé segíthet csökkenteni az egészségtelen ételek utáni sóvárgást, és lehetővé teszi, hogy hosszabb ideig jóllakottak maradjunk.

Egy tanulmányban 12 nőt vizsgáltak, és megállapították, hogy mind a csokoládé fogyasztása, mind a csokoládé illata csökkentette az étvágyat, és segített szabályozni egy kifejezetten az éhségérzet kialakulásáért felelős hormont.

A Healthline arról is beszámol, hogy az étcsokoládé kapcsolatban van a vér inzulinszintjének csökkentésével, ami összefüggésbe hozható a súlygyarapodással. Valamint az étcsokoládé segíthet stabilizálni a vércukorszint-emelkedéseket, ami köztudottan hozzájárul a fokozott éhségérzethez és sóvárgáshoz. Néhány óvatosságra intő szó a fogyókúrás csokoládé fogyasztásakor, hogy a túlzott cukorfogyasztás elkerülése érdekében mértékletesen fogyasszunk, és mindenképpen ragaszkodjunk az étcsokoládéhoz.

Avokádó

Az avokádó manapság sok egészséges étrend alapkövévé vált sokoldalúsága és magas tápanyagprofilja miatt.

A Healthline szerint az avokádó számos vitamint, egészséges zsírokat és rostokat tartalmaz, és adagonként körülbelül 160 kalóriát, ami nagyjából egy fél avokádónak felel meg.

Az avokádó kalóriáinak 77%-a zsírból származik, így a magas zsírtartalma miatt az avokádó, akárcsak a diófélék, bekerült abba a vitába, hogy vajon jó-e a fogyókúrás étrendekbe.

A Healthline szakértői azonban arra a következtetésre jutottak, hogy az avokádóban található "jótékony hatású" egyszeresen telítetlen zsírok tudományosan csökkentik a rossz koleszterinszintet, javítják a szív egészségét, és segítik a testsúlyszabályozást. Magas zsír- és rosttartalma miatt segít abban, hogy tovább jóllakottak maradjunk, mivel a kettő együttesen segít lassítani az étel kiürülését a gyomorból. Ráadásul az avokádó felgyorsíthatja a szervezetben lévő más típusú zsírok elégetését, és segíthet a szervezetnek abban, hogy étkezés után további kalóriákat égessen el.

Görög joghurt

Ez a klasszikus, mediterrán finomság több okból is helyet érdemel a listán. A görög joghurt különlegessége a hagyományos joghurthoz képest az, hogy szűrés és a savó eltávolítása után keletkezik. A tejsavó sok tejtermékben megtalálható, és úgynevezett laktózt, egy természetes cukrot tartalmaz, ami azt jelenti, hogy az így kapott görög joghurtnak alacsonyabb a cukortartalma, mint a hagyományos joghurtoknak.

A Healthline szerint egy 245 grammos adag görög joghurtban 24 gramm fehérje van, míg a hagyományos joghurtban csak 14 gramm.

Ezenkívül a görög joghurt fele annyi szénhidrátot is tartalmaz, mint a hagyományos joghurt. Magas fehérjetartalma miatt a görög joghurt laktató ételnek számít, amely hosszabb időre elűzi az éhségérzetet. Emellett magas probiotikumtartalommal rendelkezik, amelyet összefüggésbe hoztak az elhízás alacsonyabb előfordulási gyakoriságával azáltal, hogy "étvágyszabályozó hormonokat szabadít fel", és segít a szervezetnek, hogy ne szívjon fel annyi étkezési zsírt. A Medical News Today szakértői azt javasolják, hogy a görög joghurt teljes zsírtartalmú változatát fogyasszuk, hogy a legtöbb előnyhöz jussunk.

Olajbogyó

A kutatások azt sugallják, hogy az olajbogyók bizonyos módon beépítve az étrendbe, pozitívan befolyásolhatja a testsúlyt.

A Healthline szerint az olajbogyónak alacsony a kalóriasűrűsége, ami azt jelenti, hogy a méretéhez képest kevés kalóriát tartalmaz.

Az alacsony kalóriasűrűségű ételek nassolása segíthet abban, hogy sokkal kevesebb kalóriával hosszabb ideig jóllakottak maradjunk, ami potenciálisan fogyáshoz vezethet. Ráadásul az olajbogyó sok "jó zsiradékkal" büszkélkedhet, ami egészséges alternatívát jelent más nassolási lehetőségekkel, például a chipsekkel vagy más szénhidráttartalmú opciókkal szemben.

Ezenkívül az olajbogyó a jól ismert mediterrán étrend részét képezi, amelyről köztudott, hogy fogyáshoz vezet. Ugyanakkor mértékkel fogyasszuk az olajbogyót, magas sótartalma miatt. Emellett, ha túl sokat fogyasztunk belőle, a kalóriák gyorsan összeadódhatnak, ezért ügyeljünk arra, hogy tartsuk magunkat az ajánlott adagok méretéhez.

Forrás: 
healthdigest.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Nyugalomba vonulnak a hernyók, most kell feltenni a hernyófogó öveket – növényvédelmi előrejelzés 41. hét

Végre nem szenvednek vízhiányban a növények, cserében viszont nagyon sok érőfélben lévő gyümölcs reped, ahogy megszívta magát vízzel, így elkerülhetetlen a nagymértékű rothadás. Van teendő a hernyókkal is, és hamarosan kezdhető az őszi lemosópermetezés.

Sváb gasztronómia a Vértesben

Kis síkság, sok hegy, természeti és épített emlékek, kulturális és gasztrokulturális élmények. Cseresek, szurdokerdők, karsztok váltják egymást. Röviden így jellemezhetnénk a Vértest. Mindennek tetejébe Kőhányáspusztán ékszerdobozként várja a vendégeket a Vérteserdő Zrt. Gróf Esterházy Móric Ökoturisztikai Központ és Turistaháza.

Együk meg a betolakodót!

Egyre többfelé hasznosítják a gasztronómiában az inváziós fajokat, az „etikus táplálkozás” jegyében. Nagy-Britanniában a szürke mókus, Németországban több rákfaj került fel az étlapokra. A gyorsan szaporodó állatokat másként is fel lehet használni, írja cikkeiben a Guardian.

Van, aminek jót tett az aszály

A vertikális termesztőrendszerekben elképesztő hatékonyan gazdálkodnak a vízzel, ráadásul kevesebb növényvédő szerre van szükség, mint a szabadföldi esetében. Ennek eredményeképpen aszályos időben is biztos termést biztosít.

A mikroalgák bőséges, egészséges táplálékot és takarmányt ígérnek bármilyen környezetben

A globális élelmiszer-ellátás számos fenyegetéssel néz szembe, beleértve az éghajlatváltozást, a háborúkat, a kártevőket és a betegségeket. Az emberi szem számára parányi organizmus – a mikroalgák – megoldást jelenthetnek.

A hazai alma hazai piacra kerül

Almafogyasztást ösztönző kampányt indított az Agrármarketing Centrum, ezzel már hatodik éve népszerűsítve a zöldség- és gyümölcsfogyasztást. Az eseményen alma egészséges volta mellett az aszály miatti almatermés mennyiségére is felhívták a figyelmet, ami bár ellátja a hazai fogyasztási igényeket, ugyanakkor az ipari felhasználású alma termésmennyisége idén jelentősen lecsökkent.

Fekete bogyók augusztusban

Kétféleképp is találkozhatunk szederrel a kertekben: a vadszeder vékony, tüskés sarjaival gyomként gyűlik meg a bajunk, termetes nemesített fajtái viszont sok finom gyümölcsöt adnak. Ez utóbbiak gondozásához adunk tanácsot.

30 finom, alacsony szénhidráttartalmú étel, amit a dietetikusok ajánlanak

Manapság az alacsony szénhidráttartalmú diéták népszerűbbek, mint valaha. Jaclyn London, dietetikus szerint fontos megjegyezni, hogy csak azért, mert egy étel szénhidrátot tartalmaz, még nem jelenti azt, hogy egészségtelen. Sőt, a szervezetünknek szüksége van a szénhidrátokra a túléléshez.

Még inkább számít az ár

Az agrárágazatot, az ipart és a szolgáltató szektort egyaránt különösen érzékenyen érinti a nagy költségnövekedés. A folyamatosan emelkedő kiadások csak részben építhetők be a fogyasztói árakba, sok termék és szolgáltatás iránt pedig bizonyos fogyasztói árszint fölött lezuhan vagy megszűnik a kereslet. A termelők és kereskedők is érzik a változást.

Mi is pontosan a „longevity diéta”, és tényleg tovább fogunk élni tőle?

Talán hallottunk már a longevity, vagy "hosszú élet" diétáról, melynek szabályos követése hosszabb élettartamot ígér, de mi is ez pontosan, és különbözik-e egyáltalán más egészséges étrendektől?