0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Zöldségek, gyümölcsök, melyek nincsenek barátságban a hűtőszekrénnyel

Megszokás, hogy biztonsági alapon szinte mindent a hűtőszekrényben tárolunk. Ám van néhány zöldség és gyümölcs, amelyek minőségének ez egyáltalán nem tesz jót.

A paradicsom a hűtőbe kerülve nem érik tovább, az íze és az állaga is kedvezőtlen változásokon megy át. Az üzletekben vásárolt paradicsom egyrészt a kereskedelmi fajták tulajdonságai, másrészt mert olyankor szedik le, hogy az még szállítható és pulton tartható legyen keményebbek, és többnyire még az ízanyagok sem alakultak ki bennük annyira, mint ideális lenne.

Ha ezeket szobahőmérsékleten tároljuk, esetleg néhány alma társaságában, melyek etilén kibocsátásukkal más termések érését is gyorsítják sokkal ízletesebb paradicsomunk lesz.

Főleg koktélparadicsomból kaphatók az üzletekben átlátszó műanyag dobozba csomagoltak is. Ezek amikor érettek és puhábbak, egyúttal ízletesebbek akkor sem nyomódnak össze, tehát ez egy ideális csomagolás ahhoz, hogy tényleg finom és érett paradicsomot ehessünk, ám ennek ára van…

A paprika valamivel jobban bírja a hűtőben tartást, de 3-4 nap után ennek a minősége is elkezd romlani. A jelenlegi zöldségárak mellett sokan vadásznak az áruházakban paprikából is az érték csökkent, emiatt olcsóbb termékekre. Ezek már napok óta várták a vevőjüket, hiába, így ha ezekből választunk, érdemes ezeket azonnal elfogyasztani.

A gomba a hűtőszekrényben megbarnulhat, hamar szottyossá válik. Legjobb azt is mielőbb felhasználni, de ha tárolni kell, tekerjük be őket papírtörlőbe, tegyük be egy papírzacskóba és tároljuk hűvös helyen, ám a hűtőszekrény, több napig, nekik sem a barátjuk.

A hagyma és a burgonya hűvös, száraz helyen nagyon sokáig eltarthatók, de ezek kamrazöldségek, tehát a hűtőszekrény hűvös de párás mikroklímája nem ideális számukra hosszabb időre. A műanyag zacskóban történő tárolást egyik sem bírja.

A sárgarépa és a petrezselyem is jobban érzi magát a kamrában, mint a hűtőben, de jobb híján elviseli a hűtést.

Sokan azt gondolják, hogy ha a leveleivel tároljuk, akkor tovább marad friss – de ez nem igaz.

A levelei miután kiszedték a földből már csak felesleges párologtató felületek, és mivel nedvesség utánpótlása nincs ekkor már a gyökereknek, hamar elkezdenek puhulni.

A saláták, a sóska és a spenót jól viselik a hűtőszekrény biztosította körülményeket, de ezeket megmosva, lecsepegtetve, szinte konyhakészen műanyag dobozban tároljuk a hűtőben, így nem fonnyadnak. Az hogy jól viselik a hűtős tárolást nem jelenti azt, hogy lassan de biztosan ne veszítenének minőségükből.

Nem véletlen: minden frissen a legjobb, a tárolás, akár hűtőben, akár máshogy egy szükséges folyamat, de a minőséghez nem hozzáad, hanem elvesz (kivéve talán a boroknál…)

A zöldfűszerek lévén akár cserépben, konyhában is tarthatóak egy ideig, nem feltétlen a hűtőszekrénybe valók. Ám ha sokáig tároljuk őket bent a lakásban, akár cserepes növényként is, ízükből, hatóanyagaikból jelentősen veszítenek, hiszen a beltéren sokkal kevesebb napfény éri őket.
Télen jó megoldás a cserepes fűszernövény a konyhában, ám nyáron sokkal ízletesebbek ezek, ha kint a kertben, direkt napfényben élnek, és onnan szedünk frissen belőlük. Ám ha többet szedtünk a kelleténél, akkor mosás és a mosóvíz lesszárítása után tegyük zárt befőttes üvegbe ezeket és úgy a hűtőszekrénybe. A zöldségek, gyümölcsök részére nem véletlenül a hűtő alján találhatóak a rekeszek, mivel itt van a legkevésbé hűvös, ez a legideálisabb ezeknek a termékeknek.

A spárgát legjobb konyharuhába csavarva, hűvös helyen tárolni, de csak maximum pár napig. A brokkoli színe is elkezd halványodni hűtőszekrényben, főleg lefóliázva. Az uborka jól bírja a hűtést, a kígyóuborka azonban csalóka, főleg amikor lefóliázva vesszük. Ebben a csomagolásában sokszor hetek múlva is ugyanúgy néz ki, mint amikor megvettük, látszatra semmi baja, de ha sokáig tároljuk az ízén már érződni fog e tárolás hátránya.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu