Habár nem létezik olyan élelmiszer, amely fogyasztása önmagában egy csapásra lejjebb viszi a vércukorszintünket, az egészséges életmódbeli szokások együttes alkalmazása optimális vércukorszintet eredményezhet.
A kedvező vércukorszintet – természetesen csak egészséges emberek esetén – nagyon leegyszerűsítve teljes értékű étkezések révén érhetjük el. Ez azt jelenti, hogy
Hogy miért?
Azok az ételek, melyek nem tartalmaznak fehérjét, gyorsan az egekbe repítik vércukorszintünket, majd az ugyanezzel a sebességgel le is zuhan, ahelyett, hogy stabil, kiegyensúlyozott maradna. Azáltal, hogy a fehérjét szervezetünk csak lassabban tudja megemészteni, az elfogyasztott szénhidrát felszívódása is lassabbá válik, ez pedig kedvezőbb vércukorszintet eredményez.
Az egészséges zsírok emésztése, a fehérjéhez hasonlóan, hosszabb időt vesz igénybe, ezzel csökkentve a vércukorszint megemelkedését. Emellett pedig a szív egészségét is segít megőrizni.
Az alábbiakban a Clean Plates ajánlásával olyan egészséges élelmiszereket mutatunk be, melyek segítségével teljes értékévű tehetjük étkezésünket, ez pedig hosszútávon kedvező vércukorszintben mutatkozik meg.
Avokádó
Egészséges zsír-és magas rosttartalma révén segít csökkenteni a vércukorszintet.
Jelenleg számos kutatás foglalkozik azzal, hogy a belek mikrobiómája hogyan hat a vércukorszintre , ezáltal milyen szerepet játszik a diabétesz kialakulásában, és minden jel arra mutat, hogy az egészséges bélrendszer pozitívan hat a vércukorszintre.
Tökmag
Tele van egészséges zsírokkal és rosttal, sőt, számos egyéb hasznos tápanyaggal is.
Ilyen például az E-vitamin, mely csökkentheti a szervezetben fellépő gyulladásos folyamatokat valamint a cukorbetegség kialakulásának valószínűségét is.
Mandula
A mandula a legmagasabb rosttartalommal bíró olajos magként ismert.
Kefir
A joghurthoz hasonló tejtermék megfelelő arányban tartalmaz fehérjét, zsírt és szénhidrátot.
Mogyoróvaj
A mogyoróvaj sokféleképpen fogyasztható, kenhetjük pirítósra, almára, kekszekre egyaránt. Nagymértékben tartalmaz egészséges zsírokat valamint rostokat, így aztán szénhidrátforrások mellé vagy önmagában fogyasztva is megfelelő táplálék.
Chia mag
Ezeknek az apró magoknak a fogyasztásával kordában tudjuk tartani vércukorszintünket, javíthatjuk az inzulinérzékenységet.
Lazac
Amellett, hogy kiváló zsír- és fehérjeforrás, a benne található Omega 3-zsírsavaknak köszönhetően még szívünkre is kedvezően hat.
Babfélék
A legtöbb babféle alacsony glikémiás indexű, tele van oldható rostokkal és fehérjével. Így aztán, annak ellenére, hogy magas a szénhidráttartalmuk, fogyasztásuk után hosszú ideig megmarad a jóllakottság érzetünk.
Zabkása
A zab telis-tele van rostokkal, ám ne feledkezzünk meg a mellé fogyasztott zsírokról, fehérjéktől se, hogy étkezésünk teljes értékűvé váljon.