A chia, más néven aztékzsálya-mag ismertsége és népszerűsége napról napra nő. Nem csak bioboltok, de számos szupermarketnek is sztárja a kis tasakokba zárt szuperélelmiszer. Utóbbi jelzőt magas rost-, antioxidáns-, Omega 3-, valamint fehérjetartalmával érdemelte ki.
Az EatingWell dietetikusa elárulta, miért, hogyan és mekkora mennyiségben tartalmazzon étrendünk chia magot, hogy az leghatékonyabban támogathassa szervezetünket.
Segíti az emésztést
És hogy miért is fontos a kellő rostfogyasztás? Ezzel ugyanis hatékonyan támogathatjuk a bélmozgás rendszerességét, mely által a székrekedés is elkerülhető.
A chia mag gélszerű állagát is rost adja, mely nem csak belünkre, de vércukorszintünkre is kedvezően hat. A rostok ugyanis lassítják a szénhidrát felszívódását, megakadályozzák a vércukorszint túlzott megemelkedését, hosszabb teltségérzetet eredményezve.
Csökkenti a gyulladást
A szervezetben fellépő gyulladásos folyamatok olyan krónikus betegségeket válthatnak ki, mint a cukorbetegség, a rák bizonyos típusai vagy akár a szív-és érrendszeri problémák, így érdemes gyulladáscsökkentő élelmiszerek fogyasztásával is elébe menni a bajnak. Az alfa-linolénsav emellett még idegrendszerünk működését is támogatja.