0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 30.

Szíve is meghálálja: 6 ok, amiért megéri chia magot enni

Hogyan hat szervezetünkre az aprócska egészségbomba és mennyit fogyasszunk belőle?

A chia, más néven aztékzsálya-mag ismertsége és népszerűsége napról napra nő. Nem csak bioboltok, de számos szupermarketnek is sztárja a kis tasakokba zárt szuperélelmiszer. Utóbbi jelzőt magas rost-, antioxidáns-, Omega 3-, valamint fehérjetartalmával érdemelte ki.

chia mag

Az EatingWell dietetikusa elárulta, miért, hogyan és mekkora mennyiségben tartalmazzon étrendünk chia magot, hogy az leghatékonyabban támogathassa szervezetünket.

Segíti az emésztést

Két evőkanálnyi chia mag elfogyasztásával összesen 10 gramm rosttal ajándékozzuk meg szervezetünket. Ez majdnem a felét teszi ki napi ajánlott rostbevitelünknek.

És hogy miért is fontos a kellő rostfogyasztás? Ezzel ugyanis hatékonyan támogathatjuk a bélmozgás rendszerességét, mely által a székrekedés is elkerülhető.

A chia mag gélszerű állagát is rost adja, mely nem csak belünkre, de vércukorszintünkre is kedvezően hat. A rostok ugyanis lassítják a szénhidrát felszívódását, megakadályozzák a vércukorszint túlzott megemelkedését, hosszabb teltségérzetet eredményezve.

chia puding gyümölcsökkel

Csökkenti a gyulladást

A chia mag Omega 3 zsírsavai közül is kiemelkedik az úgynevezett alfa-linolénsav (ALA), mely gyulladáscsökkentő hatását kutatások bizonyították.

A szervezetben fellépő gyulladásos folyamatok olyan krónikus betegségeket válthatnak ki, mint a cukorbetegség, a rák bizonyos típusai vagy akár a szív-és érrendszeri problémák, így érdemes gyulladáscsökkentő élelmiszerek fogyasztásával is elébe menni a bajnak. Az alfa-linolénsav emellett még idegrendszerünk működését is támogatja.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/eatingwell.com

Magazin ajánló: