0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. szeptember 4.

A lépes méz termelésének technológiája – méhésziskola nem csak kezdőknek

A lépes méz kereskedelmi forgalomban általában kis súlyegységben, szilárd, elfolyásmentes csomagolásban kapható. Lehet fa- vagy műanyag keretkében külön-külön csomagolva vagy darabolva, üvegben, akácmézzel felöntve.

Termelés: Az előkészületeket követően a termelés az alábbi szakaszokból áll: gyűjtés, illetve szükség esetén más méhcsaládoktól pergetett akácméz visszaetetése, fedetés és elszedés.

Gyűjtés: A gyűjtés megkezdődésekor a méhek elkezdik a lépek kiépítését, a nektár érlelését és sejtekbe raktározását. Intenzív gyűjtéskor a keretek megtelnek mézzel, és a méhek elkezdik lefedni a sejteket. Ha a gyűjtés vontatott vagy mérsékelt, gyorsíthatjuk a termelést más méhcsaládoktól pergetett – még nem érett – méz visszaetetésével.

Fedetés: Ha a keretek megteltek mézzel, a méhek elkezdik lefedni a sejteket. Ilyenkor már a gyűjtési időszak végén vagyunk, amikor a lépek teljes lefedését csak további etetéssel érhetjük el. Mivel a lépek már tele vannak mézzel, a fedetéshez használható cukorszirup. A lépes mézes fiókra egy üres fiókot teszünk, ebbe kerül az etetőtálca. Akkor tudjuk leggyorsabban lefedetni a lépeket, ha a tálcából a munka befejeződéséig soha nem fogy ki a cukorszirup. Ezért lehetőleg minél nagyobb űrtartalmú (legalább 6-8 literes) tálcát használjunk. A folyamatos etetéssel egyrészt a fedést gyorsítjuk, másrészt az elmaradó örömrepülés következtében kutatást és rablást előzhetünk meg.

Elszedés: A lépek fedése a fiókokban nem egyenletes. Általában a két szélső keret fedése vontatottabb. Ha azonban a többi keretet már teljes egészében lefedték, nem szabad tovább várni az elszedéssel, mert a fehér viaszréteg sárgás, majd barnás elszíneződést kaphat a ráhordott propoliszrétegtől. A még kevésbé fedett szélső kereteket összegyűjtve egy fiókba, másik méhcsaláddal tovább fedethetjük őket bőséges etetés mellett.

Gyakran előfordul, hogy a méhek a kereteket viaszhidakkal kötik össze, a kaptáron belüli mozgásuk megkönnyítése érdekében. Melegített késsel ezeket a viaszhidakat könnyen átvághatjuk, így a lépeket sérülésmentesen szedhetjük ki a kaptárfiókból.

Tárolás: A táblás lépes méz esetében a léckereteket megtisztítjuk a viasz- és propoliszdaraboktól, és ha így, változatlan formában kerül értékesítésre, akkor fóliával bélelt, kaptárfiók méretű fadobozban tároljuk. A táblás lép további feldolgozása esetén darabolt és üveges lépes mézet állíthatunk elő. Ehhez először a keret huzalozását kell eltávolítani. Ennek leggyorsabb módja az, ha a keret külső felén a drótot elvágjuk, majd minden szálat külön-külön, gyenge árammal felmelegítve, fogóval kihúzunk a keretből. A lépet melegített, éles késsel körbevágjuk, majd a szebb felével felfelé üveglapra fektetjük, és a kívánt méretre daraboljuk. A lépdarabokat csomagolhatjuk tálcába, dobozba. Üveges lépes méz készítéséhez a lépdarabot beletesszük az üvegbe, és akácmézzel öntjük fel.

lépes méz
Fotó: Eva Bronzini/Pexels

Keretkés lépes méznél a keretkéket kiszedjük a léckeretből, az éleit, oldalait megtisztítjuk, majd csomagoljuk. Ha a keretkék négyszögletesek, és méretük alapján teljesen kitöltötték a léckeretet, tisztításuk rövid idő alatt megoldható. Kerek vagy méhsejt formájú keretkék esetében a keretkék közötti holt teret is beépítették a méhek. Az ebbe a térbe beépített léprészeket a méztartalmával együtt veszteségként számolhatjuk el.

A lépes méz egyetlen kártevője a viaszmoly. A termék hűtése mégsem javasolható, mert ez gyorsítaná a méz kristályosodási folyamatát.

Az üveges lépes méz tárolása a mézéhez hasonlóan megoldott. A táblás, a keretkés és a szeletelt lépes méz viaszmoly ellen egyedül biztonságos tárolása a légmentesen fóliázott csomagolás.

A lépes méz méztartalma: Bár nincs rendelkezés arról, hogy a lépes méz csak akácmézet tartalmazhat, más fajtamézzel készített lépes méz – kivéve kimondott fogyasztói igény esetén – két okból sem szerencsés. Egyrészt gyors kristályosodása miatt az élvezeti értéke a legtöbb fogyasztó számára nem megfelelő, másrészt csak az akácvirágzás biztosíthatja a rövid idő alatti bőséges gyűjtést, ami az esztétikus és jó minőségű lépes méz előállításának alapja.

A Magyar Élelmiszerkönyv leírásai szerint a lépes méz: a méhek által újonnan épített, még a szűzlépek sejtjeiben vagy kizárólag méhviasz alapú műlépre épített, szűzlépben tárolt és lefedett sejteket tartalmazó, egész lépben vagy léprészekben értékesített méz. A darabolt lépes méz egy vagy több lépdarabot tartalmazó méz.

A sorozat korábban megjelent részei:

Forrás: Méhészet