A bélrendszer és az agy folyamatosan kapcsolatban áll egymással, így az, hogy mit eszel, jelentősen befolyásolja, hogyan érzed magad. Az elmúlt években a kutatások legfőképp a probiotikumok és a kognitív teljesítmény közötti kapcsolat feltárására összpontosítottak, ám az EMBO Molecular Medicine című szaklapban most megjelent tanulmány szerint a probiotikumokkal teli fermentált élelmiszerek még a szorongás és a depresszió tüneteit is enyhíthetik – írja a Food&Wine.

Savanyúsággal a szomorúság ellen?
A tanulmány a bélbaktériumok és a mentális egészség kapcsolatát vizsgálta. A kutatók szerint a fermentált élelmiszerek azért hatásosak ilyen téren is, mert
A kutatók megfigyelték, hogy azok az egerek, melyeket a kísérlet során probiotikumokkal etettek, kevésbé voltak stresszesek és ritkábban produkáltak olyan viselkedést, mely szorongásra utalt volna.

MI-generált illusztráció: Freepik
A jelentés szerint a hangulatjavító hatásért leginkább azok a neurotranszmitterek felelnek – ilyen például a gamma-aminovajsav (GABA) –, melyek jelentősen szabályozzák a hangulatot és a stresszre adott válaszreakciókat, nyilatkozta Dr. Harold Hong, pszichiáter, a New Waters Recovery igazgatója. A szakember hangsúlyozta, bármennyire is ígéretesek az eredmények, a kísérleteket állatokon végezték, így szükség lenne emberek esetében is megerősíteni őket.
Ám az vitathatatlan, hogy létezik az úgynevezett bél-agy tengely, mely a bélrendszer és az agy, a központi idegrendszer közötti kommunikációs útvonal. A kettő idegeken, hormonokon és immunjelzéseken keresztül kapcsolódik egymáshoz, így tudják befolyásolni egymást.
Ilyen például a depresszió, a szorongás is. A tudósok még napjainkban is vizsgálják a bél-agy tengely pontos működését, ám eddigi eredményeik alapján egyértelmű kapcsolat van a bélbaktériumok és a mentális egészség között.

Illusztráció: Pixabay
Vannak jó és még jobb fermentált finomságok
A szakemberek hangsúlyozzák, a fermentált élelmiszerek nem azonos módon befolyásolják az agyműködést. Élő kultúrákkal teli verziókat érdemes fogyasztani, mivel a pasztőrözött termékekből a folyamat során kiölik a jótékony, élő probiotikumokat is. Azt is érdemes megjegyezni, hogy az erjesztett alkoholos italok, például a sör vagy a bor sem fejtenek ki ugyanolyan áldásos hatást. Ráadásul egyes fermentált élelmiszereknek magas a nátrium- és a cukortartalmuk, ez pedig ellensúlyozhatja az általuk ígért egészségügyi előnyöket.
A szakértők szerint a kulcs a rendszeresség: próbálj meg minden nap legalább egyszer enni valamilyen fermentált élelmiszert! Még ha csak kis mennyiségben is fogyasztod, idővel úgyis jobb hatást fejt ki, mintha csak néhanapján fogyasztanád, akkor viszont (túl) sokat egyszerre.

Illusztráció: Freepik