0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. április 22.

A savanyúságok furcsa módon befolyásolják hangulatunkat – állítják a kutatók

Egy friss kutatás eredményei alapján a fermentált élelmiszerekben lévő probiotikumok támogathatják az agyműködést és a jó kedélyállapotot, így akár még a depresszió tüneteit is enyhíthetik.

A bélrendszer és az agy folyamatosan kapcsolatban áll egymással, így az, hogy mit eszel, jelentősen befolyásolja, hogyan érzed magad. Az elmúlt években a kutatások legfőképp a probiotikumok és a kognitív teljesítmény közötti kapcsolat feltárására összpontosítottak, ám az EMBO Molecular Medicine című szaklapban most megjelent tanulmány szerint a probiotikumokkal teli fermentált élelmiszerek még a szorongás és a depresszió tüneteit is enyhíthetik – írja a Food&Wine.

savanyúság
Illusztráció: Freepik

Savanyúsággal a szomorúság ellen?

A tanulmány a bélbaktériumok és a mentális egészség kapcsolatát vizsgálta. A kutatók szerint a fermentált élelmiszerek azért hatásosak ilyen téren is, mert

a bennük található probiotikus törzsek segíthetnek csökkenteni az amigdala, vagyis a félelem és az érzelmek feldolgozásáért felelős terület aktivitását az agyban.

A kutatók megfigyelték, hogy azok az egerek, melyeket a kísérlet során probiotikumokkal etettek, kevésbé voltak stresszesek és ritkábban produkáltak olyan viselkedést, mely szorongásra utalt volna.

miso leves tofuval
A japán miso leves alapját, a szójapasztát akár több éven át fermentálják
MI-generált illusztráció: Freepik

A jelentés szerint a hangulatjavító hatásért leginkább azok a neurotranszmitterek felelnek – ilyen például a gamma-aminovajsav (GABA) –, melyek jelentősen szabályozzák a hangulatot és a stresszre adott válaszreakciókat, nyilatkozta Dr. Harold Hong, pszichiáter, a New Waters Recovery igazgatója. A szakember hangsúlyozta, bármennyire is ígéretesek az eredmények, a kísérleteket állatokon végezték, így szükség lenne emberek esetében is megerősíteni őket.

Ám az vitathatatlan, hogy létezik az úgynevezett bél-agy tengely, mely a bélrendszer és az agy, a központi idegrendszer közötti kommunikációs útvonal. A kettő idegeken, hormonokon és immunjelzéseken keresztül kapcsolódik egymáshoz, így tudják befolyásolni egymást.

Ha túl sok káros, vagy a szükségesnél kevesebb pozitív hatással bíró baktérium van a bélrendszerben, az gyulladáshoz és agyműködéssel kapcsolatos problémákhoz is vezethet.

Ilyen például a depresszió, a szorongás is. A tudósok még napjainkban is vizsgálják a bél-agy tengely pontos működését, ám eddigi eredményeik alapján egyértelmű kapcsolat van a bélbaktériumok és a mentális egészség között.

A kimchi, a koreaiak tradicionális fermentált élelmiszere főképp káposztából, retekből, különböző zöldségekből készül, sok fűszerrel
Illusztráció: Pixabay

Vannak jó és még jobb fermentált finomságok

A szakemberek hangsúlyozzák, a fermentált élelmiszerek nem azonos módon befolyásolják az agyműködést. Élő kultúrákkal teli verziókat érdemes fogyasztani, mivel a pasztőrözött termékekből a folyamat során kiölik a jótékony, élő probiotikumokat is. Azt is érdemes megjegyezni, hogy az erjesztett alkoholos italok, például a sör vagy a bor sem fejtenek ki ugyanolyan áldásos hatást. Ráadásul egyes fermentált élelmiszereknek magas a nátrium- és a cukortartalmuk, ez pedig ellensúlyozhatja az általuk ígért egészségügyi előnyöket.

És hogy mit érdemes fogyasztani? Natúr joghurtot, KEFIRT, savanyú káposztát például mindenképp, ha pedig nyitott vagy az újdonságokra, miso, tempeh, kombucha és kimchi is kerüljön a tányérodra/poharadba!

A szakértők szerint a kulcs a rendszeresség: próbálj meg minden nap legalább egyszer enni valamilyen fermentált élelmiszert! Még ha csak kis mennyiségben is fogyasztod, idővel úgyis jobb hatást fejt ki, mintha csak néhanapján fogyasztanád, akkor viszont (túl) sokat egyszerre.

kombucha
Az enyhén szénsavas, savanykás fermentált teát, a kombuchát különleges baktériumok erjesztik
Illusztráció: Freepik
Forrás: magyarmezogazdasag.hu/foodandwine.com

Magazin ajánló:

·Nyull Fanni
·Nyull Fanni
Online szerkesztő. 2023 ősze óta a magyarmezogazdasag.hu munkatársa – nem sokkal azután csatlakozott, hogy befejezte kommunikáció-és médiatudomány szakos egyetemi tanulmányait, angol nyelven. Magazin újságírást tanult a MÚOSZ-nál, meggyőződése, hogy „a vesszők életet menthetnek”, kevés fájdalmasabb látványt tud elképzelni egy helyesírási hibánál. Odavan mindenért, ami gasztro, lifestyle, wellness, superfood – ha pedig ezek még a fenntarthatósággal is összeegyeztethetők, az már csak hab a tortán.
Online szerkesztő. 2023 ősze óta a magyarmezogazdasag.hu munkatársa – nem sokkal azután csatlakozott, hogy befejezte kommunikáció-és médiatudomány szakos egyetemi tanulmányait, angol nyelven. Magazin újságírást tanult a MÚOSZ-nál, meggyőződése, hogy „a vesszők életet menthetnek”, kevés fájdalmasabb látványt tud elképzelni egy helyesírási hibánál. Odavan mindenért, ami gasztro, lifestyle, wellness, superfood – ha pedig ezek még a fenntarthatósággal is összeegyeztethetők, az már csak hab a tortán.