A túlzott cukorbevitel hosszú távon nemcsak súlygyarapodáshoz, de szívbetegségekhez, diabéteszhez és akár még ízületi problémákhoz is vezethet. Sőt, a cukor roncsolja a bélrendszer jótékony baktériumait, a rosszaknak pedig táplálékul szolgál, ezzel okozva kárt az emésztésben is. Napjainkban az ultrafeldolgozott élelmiszerek (UPF) fogyasztásával jóval több hozzáadott, rejtett cukor szerepel az étrendünkben, mint azt gondolnánk. Mindig nézd meg a termék összetevőinek a listáját, mielőtt megvennéd azt, és hozz egészségtudatos döntéseket!

Szószok
A különböző bolti szószok, főképp a ketchup és a barbecue szósz, tele vannak cukorral. Két evőkanál ketchuppal nagyjából 8 gramm cukrot viszünk be, és valószínűleg nem is csak annyi fogy belőle egy étkezés alkalmával.
Ezzel helyettesítsd: bár nincs tökéletes alternatívájuk, a dietetikusok szerint a cukormentes verziók még mindig jobb választásnak bizonyulnak – írja az Eat This életmódportál.
Zabkásák
A zabkása igazi szuperreggeli: tele van vízoldékony rostokkal, antioxidánsokkal, ráadásul kedvünk szerint variálhatjuk a különböző feltétekkel. Ám más a helyzet a zacskós, instant megoldásokkal, azok ugyanis bőven tartalmaznak hozzáadott cukrot is. Így a kása gyomorbarát tulajdonságai lényegében el is vesznek.

Ezzel helyettesítsd: akkor sem szükséges instant kását venned, ha időt szeretnél spórolni. Készíts helyette „overnight oats”-ot, azaz keverd össze a zabot a folyadékkal, tedd estére a hűtőbe és reggel már eheted is.
Ízesített növényi italok
A tehéntejet helyettesítő növényi italokat sokan tartják egészséges alternatívának.
Ezek pedig gyorsan meg fogják dobni a vércukorszintedet, pláne a szénhidrátban egyébként is gazdag zabtejes változatok.
Ezzel helyettesítsd: válassz cukrozatlan, natúr növényi italt, amit otthon ízlés szerint édesíthetsz például kakaóporral, datolyával vagy banánnal.