A puffasztott rizs jól ismert, „alakbarát” szénhidrátforrás, melyet sokan fogyasztanak kenyér helyett. Egy szelettel nem sok kalóriát viszünk be, zsírmentes, ráadásul ugyanúgy kerülhetnek rá feltétek, mint a pékárukra. Ugyanakkor nem biztos, hogy ez a legjobb választás, ha fogyni szeretnénk.

Évtizedek óta a diétázók legjobb barátja
A puffasztott rizs a 90-es években indult hódító útjára, ikonikus, már-már retro diétás étel, amit manapság is sokan kedvelnek. Sőt, napjainkban számtalan desszertet készítenek el „alakbarát” köntösben a segítségével – gondoljunk csak a közösségi médiában terjedő mentes tiramisu receptekre.

Manapság már köztudott, hogy zsírokra igenis szükségünk van, – kiváltképp a női szervezetnek – így hosszú távon egyáltalán nem járunk jól, ha mindig a „low-fat” termékeket választjuk. Ám ez a probléma a rizsszelet esetében könnyen kiküszöbölhető: ha megkenjük avokádókrémmel, hummusszal vagy tojáskrémmel, egyszerűen megnövelhetjük tápanyagtartalmát.
A Today dietetikusa úgy fogalmazott, a puffasztott rizsszeletre úgy kell tekinteni, mint egy „üres vászonra”. Remek alap ugyanis ahhoz, hogy megpakoljuk egészséges zsír és fehérje dús feltétekkel – magvajakkal, túróval és gyümölccsel még laktató desszert is készülhet vele.
Könnyen emészthető, nem terheli meg a gyomrot. Gyorsan energiához juthatunk általa, ami különösen jól jön sportolás előtt.
Nem mindegy, hogy fogyasztjuk
Ám pont amiatt, mert a puffasztott rizs gyorsan felszívódó szénhidrátforrás, nagyon magas a glikémiás indexe, ezáltal nem fog eltelíteni, nagy mennyiségre van szükség belőle, hogy jól lakjunk vele. Önmagában fogyasztva nagymértékben megemeli a vércukorszintet. Cukorbetegeknek különösen fontos, hogy az alacsony glikémiás indexű élelmiszereket részesítsék előnyben. A puffasztott fehérrizsben kevés rost és ásványi anyag van, ellentétben például a kovászos rozskenyérrel. A szakértők azt tanácsolják, ha puffasztott rizst veszünk, válasszunk barnarizsből készültet.
Ezeknek alacsonyabb a glikémiás indexe, tápanyagdúsabbak, vitaminokat is tartalmaznak. Ugyanakkor ha gluténérzékeny vagy, figyelj oda: bár a natúr puffasztott rizs természetesen gluténmentes, a különlegesebb verziói már sokszor nem.

Az ízesített rizschipset is érdemes mértékkel fogyasztani, mivel ultrafeldolgozott élelmiszer – az UPF-ekről pedig már számtalanszor bebizonyosodott, hogy károsak az egészségre. Viszont natúr, olaj nélkül sütött rizschipset ropogtatni határozottan jobb választás, mint klasszikus, olajos burgonyachipset.
Összességében elmondható, hogy a puffasztott rizs praktikus kiegészítője az életmódváltásnak. Ám mindig fehérje- és zsírforrással együtt érdemes fogyasztani, hogy tápláló, kiegyensúlyozott étkezés részét képezhesse.
• mogyoróvajjal, banánszeletekkel, fahéjjal
• zsírszegény túróval, főtt tojással, snidlinggel, zöldségszeletekkel
• avokádókrémmel, sóval, borssal, paradicsommal
• 1 kanál görög joghurttal, bogyós gyümölcsökkel (áfonyával, szamócával vagy málnával)
• hummusszal vagy tahinivel és rukkolával
• cottage cheese-zel és egy kis mézzel
• tonhalkonzervvel
