0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. június 12.

Puffasztott rizs: tényleg ez a legjobb szénhidrátforrás diétázóknak?

Puffasztott rizsszelet szinte minden fogyni vágyó konyhájában megtalálható. De mit mondanak a dietetikusok, tényleg ez a legjobb alternatíva súlyvesztés szempontjából?

A puffasztott rizs jól ismert, „alakbarát” szénhidrátforrás, melyet sokan fogyasztanak kenyér helyett. Egy szelettel nem sok kalóriát viszünk be, zsírmentes, ráadásul ugyanúgy kerülhetnek rá feltétek, mint a pékárukra. Ugyanakkor nem biztos, hogy ez a legjobb választás, ha fogyni szeretnénk.

Fotó: Freepik

Évtizedek óta a diétázók legjobb barátja

A puffasztott rizs a 90-es években indult hódító útjára, ikonikus, már-már retro diétás étel, amit manapság is sokan kedvelnek. Sőt, napjainkban számtalan desszertet készítenek el „alakbarát” köntösben a segítségével – gondoljunk csak a közösségi médiában terjedő mentes tiramisu receptekre.

Fotók: Instagram/@eatswithren

Manapság már köztudott, hogy zsírokra igenis szükségünk van, – kiváltképp a női szervezetnek – így hosszú távon egyáltalán nem járunk jól, ha mindig a „low-fat” termékeket választjuk. Ám ez a probléma a rizsszelet esetében könnyen kiküszöbölhető: ha megkenjük avokádókrémmel, hummusszal vagy tojáskrémmel, egyszerűen megnövelhetjük tápanyagtartalmát.

A Today dietetikusa úgy fogalmazott, a puffasztott rizsszeletre úgy kell tekinteni, mint egy „üres vászonra”. Remek alap ugyanis ahhoz, hogy megpakoljuk egészséges zsír és fehérje dús feltétekkel – magvajakkal, túróval és gyümölccsel még laktató desszert is készülhet vele.

Egy szelet üres puffasztott rizsszeletben kb. 30 kalória és 7 gramm szénhidrát van, zsír és fehérje pedig szinte egyáltalán nincs.

Könnyen emészthető, nem terheli meg a gyomrot. Gyorsan energiához juthatunk általa, ami különösen jól jön sportolás előtt.

Nem mindegy, hogy fogyasztjuk

Ám pont amiatt, mert a puffasztott rizs gyorsan felszívódó szénhidrátforrás, nagyon magas a glikémiás indexe, ezáltal nem fog eltelíteni, nagy mennyiségre van szükség belőle, hogy jól lakjunk vele. Önmagában fogyasztva nagymértékben megemeli a vércukorszintet. Cukorbetegeknek különösen fontos, hogy az alacsony glikémiás indexű élelmiszereket részesítsék előnyben. A puffasztott fehérrizsben kevés rost és ásványi anyag van, ellentétben például a kovászos rozskenyérrel. A szakértők azt tanácsolják, ha puffasztott rizst veszünk, válasszunk barnarizsből készültet.

A legjobbak azok a puffasztott rizsszeletek, amelyeket különböző olajos magokkal, chia maggal dúsítottak.

Ezeknek alacsonyabb a glikémiás indexe, tápanyagdúsabbak, vitaminokat is tartalmaznak. Ugyanakkor ha gluténérzékeny vagy, figyelj oda: bár a natúr puffasztott rizs természetesen gluténmentes, a különlegesebb verziói már sokszor nem.

avokádó
Fotó: Freepik

Az ízesített rizschipset is érdemes mértékkel fogyasztani, mivel ultrafeldolgozott élelmiszer – az UPF-ekről pedig már számtalanszor bebizonyosodott, hogy károsak az egészségre. Viszont natúr, olaj nélkül sütött rizschipset ropogtatni határozottan jobb választás, mint klasszikus, olajos burgonyachipset.

Összességében elmondható, hogy a puffasztott rizs praktikus kiegészítője az életmódváltásnak. Ám mindig fehérje- és zsírforrással együtt érdemes fogyasztani, hogy tápláló, kiegyensúlyozott étkezés részét képezhesse.

Néhány példa arra, hogyan érdemes puffasztott rizsszeletet fogyasztani  – akár diéta alatt is:

• mogyoróvajjal, banánszeletekkel, fahéjjal

• zsírszegény túróval, főtt tojással, snidlinggel, zöldségszeletekkel

• avokádókrémmel, sóval, borssal, paradicsommal

• 1 kanál görög joghurttal, bogyós gyümölcsökkel (áfonyával, szamócával vagy málnával)

• hummusszal vagy tahinivel és rukkolával

• cottage cheese-zel és egy kis mézzel

• tonhalkonzervvel

Fotó: Freepik
Forrás: magyarmezogazdasag.hu/today.com

Magazin ajánló:

·Nyull Fanni
·Nyull Fanni
Online szerkesztő. 2023 ősze óta a magyarmezogazdasag.hu munkatársa – nem sokkal azután csatlakozott, hogy befejezte kommunikáció-és médiatudomány szakos egyetemi tanulmányait, angol nyelven. Magazin újságírást tanult a MÚOSZ-nál, meggyőződése, hogy „a vesszők életet menthetnek”, kevés fájdalmasabb látványt tud elképzelni egy helyesírási hibánál. Odavan mindenért, ami gasztro, lifestyle, wellness, superfood – ha pedig ezek még a fenntarthatósággal is összeegyeztethetők, az már csak hab a tortán.
Online szerkesztő. 2023 ősze óta a magyarmezogazdasag.hu munkatársa – nem sokkal azután csatlakozott, hogy befejezte kommunikáció-és médiatudomány szakos egyetemi tanulmányait, angol nyelven. Magazin újságírást tanult a MÚOSZ-nál, meggyőződése, hogy „a vesszők életet menthetnek”, kevés fájdalmasabb látványt tud elképzelni egy helyesírási hibánál. Odavan mindenért, ami gasztro, lifestyle, wellness, superfood – ha pedig ezek még a fenntarthatósággal is összeegyeztethetők, az már csak hab a tortán.