A Magyar Kardiológusok Társaságának leírása szerint érelmeszesedésnek az artériák falán lerakódó plakkokat, azaz zsíros lerakódást nevezzük. Nem egyik napról a másikra alakul ki, illetve számos életmódbeli tényező járul hozzá (pl. a dohányzás). Ugyanakkor elmondható, hogy ha meg szeretnénk előzni az érelmeszesedést, nagy hangsúlyt kell fektetnünk az étkezésünkre. Fontos, hogy megfelelő élelmiszereket fogyasszunk, hiszen az érelmeszesedés olyan súlyos következményekkel járhat, mint a szívinfarktus vagy a stroke.
A Parade Magazine dietetikusai megosztottak 7 ételt, melyek rendszeres fogyasztása segíthet megelőzni a veszélyes állapotot.
Fokhagyma

A fokhagyma a szív „legjobb barátja”: természetes vérhígító, segít csökkenteni a vérnyomást, megelőzni a vérrögök kialakulását.
A szakemberek azt ajánlják, hogy minden nap fogyasszunk fokhagymát, pláne, ha el szeretnénk kerülni az érelmeszesedést!
Kurkuma

A fűszer kurkumint tartalmaz, mely aktív vegyület segít csökkenti a gyulladást és megelőzni a plakkok lerakódását. Érdemes a kurkumát fekete borssal és egészséges zsírforrással – például avokádóval – együtt fogyasztani, mivel ezek segíthetik a jótékony vegyület felszívódását.
Natto

Pláne, hogy még az erek egészségének is jót tesz! A benne lévő nattokináz nevű enzim segíthet megelőzni a plakkok lerakódását. Elősegíti ugyanis a fibrin lebontását, mely fehérje részt vesz a véralvadás folyamataiban. Itthon leginkább fagyasztva, ázsiai boltokból szerezhető be natto.
Zöld leveles zöldségek

A nitrátokban gazdag zöldek – például a madársaláta, a bébispenót – remek társaink az érelmeszesedés elleni küzdelemben. A nitrátok javítják a véráramlást, így egyfajta természetes vérnyomáscsökkentőként hatnak. A zöld leveles zöldségek számos egészségügyi előnyt fejtenek ki nemcsak a szív, de az agy és a bélrendszer szempontjából is, így a dietetikusok azt tanácsolják,
Zöld tea

Újabb ok, amiért kávé helyett megéri inkább zöld teával indítani a napot. Az antioxidánsokban gazdag ital rendszeres fogyasztása segíthet csökkenteni a vérnyomás- és a koleszterinszintet, antioxidánsainak hála gyulladáscsökkentő hatást fejt ki.
Extra szűz olívaolaj

Az extra szűz olívaolajban rejlő egyszeresen telítetlen zsírok segítenek csökkenteni az artériákat eltömítő „rossz” LDL koleszterin szintjét, miközben növelik a „jó” HDL koleszterinszintet.
Csepegtess belőle inkább salátára, sült zöldségekre, vagy egyszerűen pirítósra!
Citrom

A citromban lévő heszperidin nevű flavonoidről kimutatták, hogy gyulladáscsökkentő és antioxidáns-hatású tulajdonságokkal rendelkezik. Ezáltal megvédi a sejteket és az ereket a károsodástól, csökkentve a plakkok lerakódásának esélyét.