A só létfontosságú ásványi anyag, ám napjainkban a többség túl sokat fogyaszt belőle. Ezért nagymértékben az ultrafeldolgozott élelmiszerek a felelősek, hiszen a modern táplálkozást alapjaiban meghatározó UPF-ek – gyorsételek, chipsek, felvágottak, stb. – sótartalma az egekben van. Pedig hosszú távon a túlzásba vitt sóbevitel növelheti az olyan betegségek kialakulásának kockázatát, mint a különböző veseproblémák, a szívbetegségek vagy a stroke.
Ám sóra nagyon is szüksége van a szervezetnek, azaz a benne lévő nátriumra, hiszen nélküle nem tarthatná egyensúlyban a vízháztartást, nem jöhetne létre az idegsejtek közti kommunikáció, nem szívódhatnának fel bizonyos tápanyagok, sőt még izomgörcsök is felléphetnének. Az elégtelen sóbevitel tünetei közé tartozik például az alacsony vérnyomás vagy a fejfájás, szédülés.
Az EatingWell dietetikusainak listája alapján mutatunk 5 élelmiszert, amely sótartalma magas, mégis egészséges. Így mindenképp érdemes rendszeresen fogyasztani – persze csak mértékkel!
Savanyúság só

A savanyított zöldségek elkészítéséhez elengedhetetlen a só, hiszen tartósítja őket és még a baktériumok szaporodását is segíti. Ha már baktériumok: a fermentált élelmiszereket a bennük rejlő probiotikumok teszik igazán egészségessé, melyek az erjesztés során keletkeznek és jó hatást fejtenek ki a bélrendszerre.
Ám mivel ezekből az élelmiszerekből egyszerre nem szoktunk sokat fogyasztani, az előnyös tulajdonságaik mellett szinte eltörpül a bevitt sómennyiség negatív hatása.
Olívabogyó só

A mediterrán étrend egyik kulcsszereplője, telis-tele értékes antioxidánsokkal, fitonutriensekkel és egyszeresen telítetlen zsírsavakkal. És igen, mindezek mellett sóval is.
Ha pedig főzéshez használod, figyelj oda, hogy kevesebb sót adj az ételhez, hiszen az olívabogyótól alapból is sósabb lesz. Mértékkel fogyasztva abszolút részét képezi az egészséges étrendnek.
Halkonzerv

Halkonzervvel – legyen szó tonhalról vagy éppen lazacról – egyszerűen vihetünk be fehérjét és gyulladáscsökkentő Omega-3 zsírsavakat. Sajnos napjainkban a többség nem fogyaszt elég halat, így bár a halkonzervek sótartalma magas, mégis inkább ezt válaszd, mint a halak mellőzését. Keresd a natúr halkonzervet, a szószos verziók sótartalma ugyanis jóval magasabb, nem is beszélve az esetleges adalékanyagokról, cukorról.
Cottage cheese

A cottage cheese népszerűsége egyre nő, nem véletlenül. A túrószerű tejtermék ugyanis tele van fehérjével és kalciummal, ráadásul számtalan módon felhasználható. Készíthetünk belőle zöldfűszeres krémet, fogyaszthatjuk avokádóval, bogyós gyümölcsökkel pedig jó választás uzsonnára.
Konzervbab

A hüvelyesek a növényi eredetű fehérjeforrások koronázatlan királyai. Protein mellett ráadásul még rostban és vitaminokban is gazdagok, így a dietetikusok nem győzik hangsúlyozni, mennyire jót tesz rendszeres fogyasztásuk. Bár legjobb, ha szárazon vásároljuk és magunk főzzük meg, ez időigényes folyamat, ami miatt sokaknak elmegy a kedve a babfogyasztástól. Konzerves változataikból szempillantás alatt készíthetünk tápláló főétkezést – ám ezekben extra só is van. Egy szűrő segítségével pikk-pakk leöblíthetjük a konzerves babfélékről a só 30-40%-át is, így semmiképp nem érdemes lemondani róluk!