0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. augusztus 19.

5 élelmiszer, ami tele van sóval, mégis egészséges

A magas sótartalom legtöbbek szemében „vörös zászló”, ám nem mindegy, hogy milyen élelmiszerről van szó. Az alábbi 5 sós finomság például kifejezetten egészséges!

A só létfontosságú ásványi anyag, ám napjainkban a többség túl sokat fogyaszt belőle. Ezért nagymértékben az ultrafeldolgozott élelmiszerek a felelősek, hiszen a modern táplálkozást alapjaiban meghatározó UPF-ek – gyorsételek, chipsek, felvágottak, stb. – sótartalma az egekben van. Pedig hosszú távon a túlzásba vitt sóbevitel növelheti az olyan betegségek kialakulásának kockázatát, mint a különböző veseproblémák, a szívbetegségek vagy a stroke.

Ám sóra nagyon is szüksége van a szervezetnek, azaz a benne lévő nátriumra, hiszen nélküle nem tarthatná egyensúlyban a vízháztartást, nem jöhetne létre az idegsejtek közti kommunikáció, nem szívódhatnának fel bizonyos tápanyagok, sőt még izomgörcsök is felléphetnének. Az elégtelen sóbevitel tünetei közé tartozik például az alacsony vérnyomás vagy a fejfájás, szédülés.

És hogy mennyi sóra van szükségünk? Ez számos tényezőtől függ – életkor, fizikai aktivitás, stb. –, ám a WHO álláspontja szerint felnőtt embereknek naponta maximum 5 gramm só bevitele ajánlott. Ez nagyjából egy teáskanálnyi mennyiség.

Az EatingWell dietetikusainak listája alapján mutatunk 5 élelmiszert, amely sótartalma magas, mégis egészséges. Így mindenképp érdemes rendszeresen fogyasztani  – persze csak mértékkel!

Savanyúság

Fotó: Pixabay

A savanyított zöldségek elkészítéséhez elengedhetetlen a só, hiszen tartósítja őket és még a baktériumok szaporodását is segíti. Ha már baktériumok: a fermentált élelmiszereket a bennük rejlő probiotikumok teszik igazán egészségessé, melyek az erjesztés során keletkeznek és jó hatást fejtenek ki a bélrendszerre.

A savanyúságok sótartalma általában magas, 100 gramm kovászos uborka például nagyjából 2-3 gramm sót tartalmaz.

Ám mivel ezekből az élelmiszerekből egyszerre nem szoktunk sokat fogyasztani, az előnyös tulajdonságaik mellett szinte eltörpül a bevitt sómennyiség negatív hatása.

Olívabogyó

Fotó: Freepik

A mediterrán étrend egyik kulcsszereplője, telis-tele értékes antioxidánsokkal, fitonutriensekkel és egyszeresen telítetlen zsírsavakkal. És igen, mindezek mellett sóval is.

Az olívabogyót sós lében tartósítják, így mielőtt elfogyasztanád, érdemes leöblíteni a bogyókat.

Ha pedig főzéshez használod, figyelj oda, hogy kevesebb sót adj az ételhez, hiszen az olívabogyótól alapból is sósabb lesz. Mértékkel fogyasztva abszolút részét képezi az egészséges étrendnek.

Halkonzerv

Fotó: Freepik

Halkonzervvel – legyen szó tonhalról vagy éppen lazacról – egyszerűen vihetünk be fehérjét és gyulladáscsökkentő Omega-3 zsírsavakat. Sajnos napjainkban a többség nem fogyaszt elég halat, így bár a halkonzervek sótartalma magas, mégis inkább ezt válaszd, mint a halak mellőzését. Keresd a natúr halkonzervet, a szószos verziók sótartalma ugyanis jóval magasabb, nem is beszélve az esetleges adalékanyagokról, cukorról.

Cottage cheese

Fotó: Freepik

A cottage cheese népszerűsége egyre nő, nem véletlenül. A túrószerű tejtermék ugyanis tele van fehérjével és kalciummal, ráadásul számtalan módon felhasználható. Készíthetünk belőle zöldfűszeres krémet, fogyaszthatjuk avokádóval, bogyós gyümölcsökkel pedig jó választás uzsonnára.

Sótartalma fajtánként eltér, de általánosságba véve elmondható, hogy 100 grammonként 1 gramm sót tartalmaz.

Konzervbab

Fotó: Freepik

A hüvelyesek a növényi eredetű fehérjeforrások koronázatlan királyai. Protein mellett ráadásul még rostban és vitaminokban is gazdagok, így a dietetikusok nem győzik hangsúlyozni, mennyire jót tesz rendszeres fogyasztásuk. Bár legjobb, ha szárazon vásároljuk és magunk főzzük meg, ez időigényes folyamat, ami miatt sokaknak elmegy a kedve a babfogyasztástól. Konzerves változataikból szempillantás alatt készíthetünk tápláló főétkezést  – ám ezekben extra só is van. Egy szűrő segítségével pikk-pakk leöblíthetjük a konzerves babfélékről a só 30-40%-át is, így semmiképp nem érdemes lemondani róluk!

Ha a többi étkezésed sem agyonsózott, ultrafeldolgozott élelmiszerekből áll, nyugodtan fogyaszd az alábbi élelmiszereket, hiszen rengeteg hasznos tápanyagot vihetsz be velük!
Forrás: magyarmezogazdasag.hu/eatingwell.com

Magazin ajánló:

·Nyull Fanni
·Nyull Fanni
Online szerkesztő. 2023 ősze óta a magyarmezogazdasag.hu munkatársa – nem sokkal azután csatlakozott, hogy befejezte kommunikáció-és médiatudomány szakos egyetemi tanulmányait, angol nyelven. Magazin újságírást tanult a MÚOSZ-nál, meggyőződése, hogy „a vesszők életet menthetnek”, kevés fájdalmasabb látványt tud elképzelni egy helyesírási hibánál. Odavan mindenért, ami gasztro, lifestyle, wellness, superfood – ha pedig ezek még a fenntarthatósággal is összeegyeztethetők, az már csak hab a tortán.
Online szerkesztő. 2023 ősze óta a magyarmezogazdasag.hu munkatársa – nem sokkal azután csatlakozott, hogy befejezte kommunikáció-és médiatudomány szakos egyetemi tanulmányait, angol nyelven. Magazin újságírást tanult a MÚOSZ-nál, meggyőződése, hogy „a vesszők életet menthetnek”, kevés fájdalmasabb látványt tud elképzelni egy helyesírási hibánál. Odavan mindenért, ami gasztro, lifestyle, wellness, superfood – ha pedig ezek még a fenntarthatósággal is összeegyeztethetők, az már csak hab a tortán.