0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. május 16.

Egy bizonyos fehérje fogyasztása lehet az „örök élet” kulcsa

Egy friss tanulmány eredményei szerint a növényi alapú fehérje fogyasztása hosszabb élettartamot és jobb egészségi állapotot eredményez. Ezzel szemben az állati eredetű fehérjéé növelheti a krónikus betegségek kockázatát.

Az általunk elfogyasztott fehérje többsége állati eredetű élelmiszerekből származik: szárnyas és vörös húsból, tejtermékekből, tojásból. Ám a Nature Communications című szaklapban nemrég megjelent tanulmány szerint míg ezek gyakori fogyasztása növeli a krónikus betegségek rizikóját, addig a  növényi alapú fehérje fogyasztása a krónikus betegségek okozta halálozás alacsonyabb kockázatát eredményezi – írja a Real Simple.

Abban is van fehérje, amiről nem is gondolnánk

A vegán vagy akár a vegetáriánus étrendet követők számára gyakran nehézséget okoz, hogy elegendő fehérjével tudják ellátni szervezetüket.

Pedig számos növényi alapú fehérjeforrás közül válogathatnak ők és a mindenevők is: a legtöbbet a hüvelyesek tartalmazzák, de olajos magvakkal, például dióval, mandulával, sőt még a teljes kiőrlésű gabonából készült élelmiszerekkel is bevihetünk fehérjét.
Fotó: Freepik

100 gramm száraz lencse például 25, ugyanennyi csicseriborsó 20, 100 gramm szója szárazon nagyjából 35-40 gramm proteint tartalmaz. Összehasonlításképp, egy tojással körülbelül 6 gramm fehérjét viszünk be. Láthatjuk, hogy az a hiedelem, miszerint a fehérje kizárólag állati eredetű táplálékokkal lenne egyenlő, már rég megdőlt.

Kontinensenként eltér, milyen proteint választunk

A kutatók munkájuk során 101 országból elemeztek többek között étkezési szokásokat és halálozási adatokat az 1961 és 2018 közötti időszakból. Megállapították, hogy azok, akik korábban haláloztak el, több állati eredetű fehérjét és zsírt fogyasztottak, mint azok, akik étrendjében a növényi alapú fehérje- és zsírforrás dominált.

A tanulmány emellett a különböző fehérjék elérhetőségére, népszerűségére is felhívta a figyelmet.

Megállapították, hogy míg Észak-Amerikában, Kelet- és Nyugat-Európában, Argentínában, Hongkongban és Új-Zélandon nagyobb eltérések voltak a két proteintípus fogyasztása között, addig Közép- és Dél-Amerikában, Japánban, Dél-Koreában és Tajvanon a lakosság a növényi fehérjét preferálta.

Fotó: Freepik

A tanulmány szerzői a kék zónák lakóira is kitértek. Ez az az 5 pontja a bolygónknak, ahol a lakosok rekordmagas életkort élnek meg, és csak elvétve találni krónikus beteget. A kék zónákban élők jórészt növényi forrásból fedezik tápanyagszükségleteiket. A kutatók felhívták a figyelmet arra, hogy mivel a lakosok életkora, egészségügyi állapota és életmódja szorosan összefügg, érdemes tanulnunk tőlük, és több növényi alapú élelmiszert fogyasztanunk.

A fehérjefogyasztás sem fekete-fehér

Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy bár a növényi táplálékok számos pozitív tulajdonsággal rendelkeznek (magas rost- és antioxidánstartalom, alacsony telítettzsír-tartalom, stb.), nem jelenthetjük ki, hogy egyértelműen jobb fehérjeforrások lennének.
Quinoa-alapú étel, mely egyre népszerűbb teljes kiőrlésű gabona

Az állati eredetű fehérjével ellentétben ugyanis a legtöbb növényi fehérjeforrás nem tartalmaz minden esszenciális aminosavat, vagyis azt a 9-et, melyet a szervezet nem tud előállítani magának. Ezen segít, ha többfajta növényt fogyasztunk egyszerre, például rizst és borsót, mivel így többféle aminosavat is bevihetünk. Az is tény, hogy bár vannak aránylag magas fehérjetartalmú növények, ezekből nagyobb mennyiséget kell bevinnünk ugyanannyi fehérjéért cserébe, mint amennyit az állati eredetű élelmiszerek biztosítanak.

Fotó: Freepik
Forrás: magyarmezogazdasag.hu/realsimple.com

Magazin ajánló:

·Nyull Fanni
·Nyull Fanni
Online szerkesztő. 2023 ősze óta a magyarmezogazdasag.hu munkatársa – nem sokkal azután csatlakozott, hogy befejezte kommunikáció-és médiatudomány szakos egyetemi tanulmányait, angol nyelven. Magazin újságírást tanult a MÚOSZ-nál, meggyőződése, hogy „a vesszők életet menthetnek”, kevés fájdalmasabb látványt tud elképzelni egy helyesírási hibánál. Odavan mindenért, ami gasztro, lifestyle, wellness, superfood – ha pedig ezek még a fenntarthatósággal is összeegyeztethetők, az már csak hab a tortán.
Online szerkesztő. 2023 ősze óta a magyarmezogazdasag.hu munkatársa – nem sokkal azután csatlakozott, hogy befejezte kommunikáció-és médiatudomány szakos egyetemi tanulmányait, angol nyelven. Magazin újságírást tanult a MÚOSZ-nál, meggyőződése, hogy „a vesszők életet menthetnek”, kevés fájdalmasabb látványt tud elképzelni egy helyesírási hibánál. Odavan mindenért, ami gasztro, lifestyle, wellness, superfood – ha pedig ezek még a fenntarthatósággal is összeegyeztethetők, az már csak hab a tortán.