Az édesburgonya – más néven batáta – népszerűsége egyre csak nő, szezonja beköszöntével pedig nincs is jobb alkalom, hogy gyakrabban fogyasszuk. Narancssárga változata mellett pedig még olyan különlegességeket is kipróbálhatunk, mint a gesztenyés ízű lila édesburgonya. És hogy miért is annyira egészséges választás a batáta? Az Eat This életmódportál szakemberei megosztottak 6 érvet mellette.

Szívbarát
A rostok ugyanis segítenek csökkenteni a „rossz” LDL-koleszterinszintet, azáltal, hogy megakadályozzák a zsírok felszívódását a véráramba. A kálium pedig az érfalak rugalmasságát támogatja, így aztán a vér könnyebben áramolhat, csökkentve a vérnyomást.
Javítja a látást
Hajlamosak vagyunk először a répára gondolni, mint béta-karotint tartalmazó élelmiszer. Ugyanakkor a vegyület adja az édesburgonya narancssárga színét is, hiszen benne is éppúgy megtalálható.
A máj pedig egy részét A-vitaminná alakítja át, mely szintén elengedhetetlen a látáshoz. A zsírsavak felgyorsítják a folyamatot, így érdemes az édesburgonyát valamilyen egészséges zsírforrással együtt fogyasztani: olíva olajjal vagy például avokádóval!

Jót tesz a vércukornak
A zöldség rosttartalma lassítja az emésztést, javítja a szénhidrátok felszívódását, elkerülve a vércukorszint hirtelen megemelkedését. Az International Journal of Molecular Sciences folyóiratban megjelent 2021-es tanulmány szerint
Ezáltal kordában tudjuk tartani vércukorszintünket.
Az alacsony glikémiás indexű élelmiszerek emelik meg legkevésbé a vércukorszintet. Minél tovább főzzük az édesburgonyát, annál alacsonyabb lesz a GI-értéke. Ám a sült vagy olajban kisütött verzió már magas glikémiás indexű!
