0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. augusztus 19.

Édesburgonya: szívbarát, immunerősítő és akár 5 perc alatt kész van

A rostban, A-vitaminban és káliumban gazdag édesburgonya a dietetikusok kedvence. Sőt, nem csak az övék, hanem még sok, kevésbé egészségtudatos fogyasztóé is. Íme, 6 ok, amiért megéri felvenned kedvenceid listájára!

Az édesburgonya – más néven batáta – népszerűsége egyre csak nő, szezonja beköszöntével pedig nincs is jobb alkalom, hogy gyakrabban fogyasszuk. Narancssárga változata mellett pedig még olyan különlegességeket is kipróbálhatunk, mint a gesztenyés ízű lila édesburgonya. És hogy miért is annyira egészséges választás a batáta? Az Eat This életmódportál szakemberei megosztottak 6 érvet mellette.

édesburgonya
Fotó: Freepik

Szívbarát

Rost- és káliumtartalma a szívtámogatás kulcsa.

A rostok ugyanis segítenek csökkenteni a „rossz” LDL-koleszterinszintet, azáltal, hogy megakadályozzák a zsírok felszívódását a véráramba. A kálium pedig az érfalak rugalmasságát támogatja, így aztán a vér könnyebben áramolhat, csökkentve a vérnyomást.

Javítja a látást

Hajlamosak vagyunk először a répára gondolni, mint béta-karotint tartalmazó élelmiszer. Ugyanakkor a vegyület adja az édesburgonya narancssárga színét is, hiszen benne is éppúgy megtalálható.

A béta-karotin remek antioxidáns, semlegesíti a szabad gyököket, melyek a retina károsodását okozhatják.

A máj pedig egy részét A-vitaminná alakítja át, mely szintén elengedhetetlen a látáshoz. A zsírsavak felgyorsítják a folyamatot, így érdemes az édesburgonyát valamilyen egészséges zsírforrással együtt fogyasztani: olíva olajjal vagy például avokádóval!

saláta
Fotó: Pexels

Jót tesz a vércukornak

A zöldség rosttartalma lassítja az emésztést, javítja a szénhidrátok felszívódását, elkerülve a vércukorszint hirtelen megemelkedését. Az International Journal of Molecular Sciences folyóiratban megjelent 2021-es tanulmány szerint

a flavonoidok és a polifenolok – melyek az édesburgonyában is megtalálhatók – pedig segítik a glükóz felszívódását valamint az inzulinérzékenységet.

Ezáltal kordában tudjuk tartani vércukorszintünket.

Az alacsony glikémiás indexű élelmiszerek emelik meg legkevésbé a vércukorszintet. Minél tovább főzzük az édesburgonyát, annál alacsonyabb lesz a GI-értéke. Ám a sült vagy olajban kisütött verzió már magas glikémiás indexű!

édesburgonya
Fotó: Freepik
Forrás: magyarmezogazdasag.hu/eatthis.com

Magazin ajánló:

·Nyull Fanni
·Nyull Fanni
Online szerkesztő. 2023 ősze óta a magyarmezogazdasag.hu munkatársa – nem sokkal azután csatlakozott, hogy befejezte kommunikáció-és médiatudomány szakos egyetemi tanulmányait, angol nyelven. Magazin újságírást tanult a MÚOSZ-nál, meggyőződése, hogy „a vesszők életet menthetnek”, kevés fájdalmasabb látványt tud elképzelni egy helyesírási hibánál. Odavan mindenért, ami gasztro, lifestyle, wellness, superfood – ha pedig ezek még a fenntarthatósággal is összeegyeztethetők, az már csak hab a tortán.
Online szerkesztő. 2023 ősze óta a magyarmezogazdasag.hu munkatársa – nem sokkal azután csatlakozott, hogy befejezte kommunikáció-és médiatudomány szakos egyetemi tanulmányait, angol nyelven. Magazin újságírást tanult a MÚOSZ-nál, meggyőződése, hogy „a vesszők életet menthetnek”, kevés fájdalmasabb látványt tud elképzelni egy helyesírási hibánál. Odavan mindenért, ami gasztro, lifestyle, wellness, superfood – ha pedig ezek még a fenntarthatósággal is összeegyeztethetők, az már csak hab a tortán.