Back to top

Egy fűszer, mellyel a reggeli kávé hozzá járulhat a szív egészségéhez

Szinte minden kávéfogyasztónak megvan a kedvenc módszere arra, hogyan készíti el a reggeli kávét - forrón vagy jegesen, feketén vagy tejszínnel, cukorral vagy cukor nélkül. Azonban sajnos sok alapanyag, amit hozzáadunk, a magas cukor- és kalóriatartalmuk miatt komoly terhet róhat az egészségünkre. De létezik egy remek fűszer, mely a egyszerre javíthatja a reggeli kávét és a szívműködést is...

Hogy többet megtudjunk erről az egészséges fűszerről, és arról, hogy miért olyan jó ötlet hozzáadni a kávéhoz, Juliana Tamayo regisztrált dietetikus, elmondja a fahéj és a kávé szívre gyakorolt jótékony hatását.

Fahéj

A fahéj nem csak arra jó, hogy az édességeket finomabbá tegye! Mint kiderült, ez a fűszer tele van a szervezetünkre jótékonyan ható anyagokkal, amelyek csodákat tehetnek a szív egészségével.

A fahéj előnyei a szív egészségére

Ha olyan egészséges fűszerekről van szó, amelyek feldobhatják a kávét, a fahéj az egyik legjobb választás. "Gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik, és némi antioxidánst is tartalmaz" - mondja Tamayo. Sőt, megjegyzi, hogy

"tanulmányok szerint a fahéj csökkentheti az LDL- és a trigliceridszintet (neutrális zsírok) is, a koleszterin két típusát, amelyek gyakran vezetnek elhízáshoz és szívbetegségekhez",

ami azt jelenti, hogy ha egy ilyen ízletes fűszert adunk a reggeli csésze kávénkhoz, az idővel nagyszerű módja lehet a szív egészségének fenntartásához.

Ráadásul egyes tanulmányok még azt is kimutatták, hogy "a fahéj csökkentheti a magas vérnyomást, különösen, ha rendszeresen fogyasztják" - folytatja Tamayo. Ezt a tulajdonságát nem szabad alábecsülni, mivel "a magas vérnyomás igen gyakori az amerikaiaknál, gyakran cukorbetegség diagnosztizálása után vagy anyagcsere-betegség részeként merül fel."

A kávé előnyei a szív egészségére

Már tudjuk, hogy a fahéj rendszeres fogyasztása egészségesebb szívműködéshez vezethet, de hogyan játszik szerepet a szív egészségében, ha konkrétan a kávéhoz adjuk? Nemcsak finom ízt ad az italnak, hanem fokozza az ital által már eddig is kínált előnyöket.

"A kávénak jól ismert tulajdonságai vannak a szívbetegségek megelőzése szempontjából" - állítja Tamayo.

"A napi 1-2 csészényit fogyasztó egyéneknél kimutatták a szívbetegségek és a cukorbetegség kockázatának csökkenését." Ez nagyrészt a kávéban található antioxidánsoknak köszönhető, amelyek segíthetnek csökkenteni a sejtkárosodást és megvédhetik a szívet a szövetkárosodástól.

Tehát, ezeknek a szívbarát lehetőségeknek a kombinálása remek ötlet, feltéve, hogy 1-2 csészénél maradunk, és nem visszük túlzásba. "Mivel a kávé és a fahéj is hozzájárul a szívbetegségek kockázatának csökkentéséhez, jó ötlet, ha ezt a fűszert is hozzáadjuk a reggeli csészénkhez" - zárja Tamayo.

További cikkeink a témában:

Fahéj: jótékony hatású az egészségre, de mennyi a túl sok belőle?

Levert, rossz a kedve? Igyon egy kávét! - A kávéfogyasztás javíthatja a kedélyállapotot

A tea és a kávé is jó antioxidáns- és koffeinforrás, de melyik a jobb?

Forrás: 
shefinds.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Esnek a globális élelmiszerárak

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) honlapjára pénteken felkerült adatok szerint januárban az átfogó árindex 131,2 pont lett, ami 1,1 pont (0,8 százalék) csökkenés decemberhez képest. Ez volt a 10. egymást követő havi csökkenés.

Német–francia együttműködés

Az Élysée-szerződés aláírásának 60. évfordulója alkalmából megtartott francia–német miniszteri tanácskozáson Cem Özdemir német mezőgazdasági miniszter és francia kollégája, Marc Fesneau szoros együttműködésről állapodtak meg a kulcsfontosságú európai agrárpolitikai projektek során.

Új összefüggést találtak a társadalmi elszigeteltség és a demencia kockázati tényezői között

A szociális életmódot meghatározó tényezők, köztük a társadalmi elszigeteltség, összefüggésbe hozhatók a neurodegeneráció kockázati tényezőivel - derül ki a kanadai McGill Egyetem új tanulmányából.

Zabital tejkosztümben

„shhh…This Is Not M*lk” felirattal forgalmaz és reklámoz egy 3,5 százalékos zsírtartalmú zabitalt a Danone. Látszólag nem is sért ezzel jogszabályt, hiszen az elnevezésben és a reklám­szlogenben nem szerepel a tej szó. Ennek ellenére mégis megkérdőjelezhetőnek tűnik a szlogen, mert egy szót látványosan kiemelnek benne – azt, hogy MILK.

Hosszú életet biztosíthat az északiak táplálkozási modellje

Ha valaki megkérdezné, hogy melyik a legegészségesebb régió a Földön, mit választanánk? Japánt, ahol Okinawa kék zónája található, és ahol az emberek rendszeresen 100 év felett is jó egészségben élnek? A Földközi-tenger vidékét? Bár a világ számos helyét meg lehetne említeni, az észak-európai régiót gyakran figyelmen kívül hagyják. Pedig nem kellene...

A neandervölgyiek hatalmas elefántokra vadásztak

Egy új tanulmány szerint a neandervölgyiek nagyobb csoportokban élhettek, mint eddig hittük, és hatalmas elefántokra vadásztak, amelyek akár háromszor nagyobbak voltak a ma ismert fajoknál.

QR-kód a tejesdobozon

Ma már egy egyszerű QR-kód csomagolásra nyomtatásával meg lehet osztani a fogyasztókkal az általuk megvásárolt tejet előállító tehenek egészségére és tartási körülményeire vonatkozó információkat. Azt is lehetővé teszi, hogy tisztában legyenek a tej által az állattartó gazdaságtól az áruházi polcig megtett úttal, vagy hogy elérjék a tehenek jólétére vonatkozó adatokat.

Szójababot kukorica helyett?

A tavalyi aszály miatt az Egyesült Államok egyes területein a húsmarhák abraktakarmányában részben a szójabab lépett a kukorica helyébe. Kutatók azonban több dologra is figyelmeztetnek a szója etetésével kapcsolatban.

5 tipp a szalmonella elleni védekezéshez baromfiban

Kezeljük prioritásként az Enteritidis, a Typhimurium és az Infantis szalmonellatörzsek megállítását! Az integrátorok és a termelők az emberi egészségre leginkább káros törzsek megcélzásával és kiiktatásával küzdhetnek leginkább az élelmiszer-eredetű szalmonellafertőzések ellen.

Tudatos Vásárlók Családi nap – bemutatkoznak a közösségi gazdaságok

Hazánkban is egyre népszerűbbek a közösségi gazdaságok, személyes együttműködés termelő és fogyasztó között, amelyben a gazdálkodással járó kockázatokat, a gazdálkodás gyümölcseit egy hosszú távú megállapodásban szabályozott módon közösen osztják meg. A gazda vállalja, hogy egész évben a közösség tagjainak termel, míg a vásárlók vállalják, hogy átalánydíjért cserébe átveszik a terményeket.