0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. április 23.

Umami: a rejtélyes ötödik alapíz, ami mindent finomabbá tesz

Egy japán tudós már több mint 100 éve „azonosította”, ám hosszú időbe telt, mire a nyugati világ is elismerte önálló ízként. Valószínűleg már te is érezted, de vajon tudtad, hogy éppen umami-ízűt falatozol?

Se nem édes, se nem savanyú, de még csak nem is sós vagy keserű: egyszerűen csak umami. A tudomány mai állása szerint ez az ötödik alapíz, melyet nyelvünk receptoraival érzékelni tudunk. A másik négyet egyszerűen felismerjük, ám ezt már jóval nehezebb behatárolni. Még úgy is, hogy a többivel ellentétben a nyelv teljes felülete érzékeli.

Fotó: Freepik

Tudat alatt is ezt kívánjuk

A kifejezést Kikunae Ikeda japán tudósnak köszönhetjük, aki 1908-ban rájött, hogy a nátrium-glutamát és néhány egyéb aminosav együttes jelenléte gazdag, kissé földes, „húsos” ízvilágot eredményez – írja az FDL.

Így az umami lényegében különböző vegyületek jelenlétét takarja.

Az Umami Információs Központ szerint a különleges íz, vagyis a glutamátok fontos szerepet töltenek be a fehérjék emésztésében és felszívódásában, nélkülözhetetlenek szervezetünk számára. Számos fehérjedús élelmiszerrel összeköthető az umami-ízélmény, így ha megkívánjuk, szervezetünk valószínűleg azt próbálja jelezni, itt az ideje bevinni egy kis fehérjét. Az agy egyébként gyakran ad olyan jelzést, hogy fogyasszunk valamit, ami umamiban gazdag. Az ilyen ételek ugyanis – a nátrium-glutamát miatt – könnyebben emészthetők, illetve boldogsághormonok termelését aktiválják.

Ami pedig a gasztronómiát illeti, az umami-gazdag alapanyagok komplex ízvilággal ruházzák fel a fogásokat. Felerősítheti az ételek ízeit, kiegyensúlyozhatják édességüket, keserűségüket, teltebb zamatot eredményezve.

Fotó: Freepik

Umami, a Távol-Kelet íze

És hogy mit kell fogyasztanunk, ha meg szeretnénk tapasztalni az umami-élményt? Például paradicsomot (aszalva még jobb), gombát (főleg shiitaket), szójaszószt, misot, tenger gyümölcseit, algát, érlelt sajtot (például parmezánt), húslevest, erjesztett ételeket (például kimchit).

Az umami-hatás éréssel, bizonyos feldolgozási módszerekkel – fermentáció, hús érlelése – fokozódik. Rendkívül fontos része a kisbabák életének, ugyanis az anyatej nagy mennyiségben tartalmaz glutamátot.

A nátrium-glutamátot (MSG) egyébként mesterségesen is előállítják, hogy ízfokozóként használják ultrafeldolgozott élelmiszerekben, például chipsekben, gyorsételekben, instant levesekben. Kutatások bizonyították, hogy mértékletes fogyasztása nem jelent egészségügyi kockázatot, ám vannak, akik érzékenyek rá. Ők nátrium-glutamát tartalmú élelmiszerek fogyasztása után fejfájást, rossz közérzetet tapasztalhatnak, bár nincsenek tudományos arra vonatkozóan, hogy ezt a vegyület váltja ki. A jelenséget „kínaiétterem-szindrómának” nevezik.

Fotó: Freepik

Ez is érdekelhet:

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/fooddrinklife.com

Magazin ajánló:

·Nyull Fanni
·Nyull Fanni
Online szerkesztő. 2023 ősze óta a magyarmezogazdasag.hu munkatársa – nem sokkal azután csatlakozott, hogy befejezte kommunikáció-és médiatudomány szakos egyetemi tanulmányait, angol nyelven. Magazin újságírást tanult a MÚOSZ-nál, meggyőződése, hogy „a vesszők életet menthetnek”, kevés fájdalmasabb látványt tud elképzelni egy helyesírási hibánál. Odavan mindenért, ami gasztro, lifestyle, wellness, superfood – ha pedig ezek még a fenntarthatósággal is összeegyeztethetők, az már csak hab a tortán.
Online szerkesztő. 2023 ősze óta a magyarmezogazdasag.hu munkatársa – nem sokkal azután csatlakozott, hogy befejezte kommunikáció-és médiatudomány szakos egyetemi tanulmányait, angol nyelven. Magazin újságírást tanult a MÚOSZ-nál, meggyőződése, hogy „a vesszők életet menthetnek”, kevés fájdalmasabb látványt tud elképzelni egy helyesírási hibánál. Odavan mindenért, ami gasztro, lifestyle, wellness, superfood – ha pedig ezek még a fenntarthatósággal is összeegyeztethetők, az már csak hab a tortán.