0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. május 15.

Felejtsd el a búzalisztet! Ez a 7 legjobb növényi sűrítő a konyhában

Hagyományosan rántással, habarással vagy keményítővel sűrítjük az ételeket, amit ma távoli tájak növényi anyagai is kiegészíthetnek, helyettesíthetnek. Van választék bőven.

Tápióka

A manióka (Manihot esculenta) gyökeréből nyerik. A gyökeret megőrlik, majd a keményítőt kivonják és szárítják. Beszerezhető tápiókakeményítő-liszt és tápiókagyöngy formában.

Közvetlen emberi fogyasztásra is alkalmas a maniókagyökér, de inkább a lisztjét használják
Semleges ízű, gluténmentes, főzés hatására áttetszővé válik és enyhén ragacsos állagot ad.

Levesek, mártások, pudingok, desszertek sűrítésére, valamint gluténmentes pékáruk készítésére alkalmas. A tápióka­gyöngyöt desszertekhez, például tápiókapuding készítéséhez használják föl.

Agar-agar

Az agar-agar tengeri moszatból nyert zselésítőanyag
Az E406 jelöli ezt a tengeri algából kivont zselésítőanyagot. Gyakorlatilag ugyanaz érhető el vele, mint a zselatinnal, azzal a nagy különbséggel, hogy a zselatin állati eredetű, ezt tudjuk a kocsonyakészítés alapján is.

A zselatin áttetsző, színtelen, szagtalan és íztelen anyag, amelyet főként állati eredetű kollagénből állítanak elő. A kollagén egy olyan fehérje, amely megtalálható az állatok kötőszöveteiben, bőrében, csontjaiban és inaiban. Leggyakrabban sertésbőrből, marhacsontokból és halfeldolgozási melléktermékekből készülhet.

A vegán alternatívája ennek az agar-agar, amit vörös algákból (pl. Gelidium-fajok) nyernek. Az algákat megfőzik, majd a kivont zselésítőanyagot szárítják. Erős zselésítő hatású, hő hatására oldódik, majd hűléskor megszilárdul. Gluténmentes és vegán. Desszertek, zselék, pudingok, mártások sűrítésére és zselésítésére használják.

Chiamag

Mexikóban őshonos növény a chiamagot szolgáltató Salvia hispanica

A dél-amerikai chia egy zsályaféle, a Salvia hispanica növény magja. Magas rosttartalmú, vízben megduzzad és zselés állagot képez. Pudingot, joghurtot, turmixot sűrítenek, valamint kenyerek és más pékáruk állagát javítják vele.

Útifűmaghéj

Az egyiptomi útifű maghéja sok vizet köt meg, ezért többféle célra alkalmas

A rengeteg pozitív hatással rendelkező útifűmaggal és -maghéjjal (Plantago ovata) psyllium husk néven is találkozhatunk.

Ez a nálunk is megtalálható útifűfajok rokona, mely Nyugat-Ázsiában és Indiában őshonos egynyári növény, aminek a magját és a magburkát leggyakrabban gyógyászati célokra használják.

Főként magas rosttartalmáról ismert, ami számos előnnyel jár az emésztésre és az egészségre nézve. Az útifűmaghéj kiválóan alkalmas ételek sűrítésére. Mivel sok vizet képes felszívni, zselés állagot képez, így sűrűbbé tehetjük vele a leveseket, mártásokat, főzelékeket, szószokat és akár a turmixokat is. Ez különösen hasznos lehet azok számára, akik kerülik a hagyományos sűrítőanyagokat, mint a liszt vagy a keményítő.

A gluténmentes sütés gyakran kihívást jelent, mivel a glutén hiánya miatt a tészták könnyen morzsálódnak és szárazok lesznek. Az útifűmaghéj hozzáadásával javíthatjuk a gluténmentes tészták állagát, rugalmasabbá és jobban formázhatóvá téve azokat.

Segít megkötni a nedvességet, így a sütemények, kenyerek és egyéb pékáruk kevésbé lesznek szárazok.
Ajánljuk még:
Forrás: Kerti Kalendárium

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magazin ajánló: