Tápióka
A manióka (Manihot esculenta) gyökeréből nyerik. A gyökeret megőrlik, majd a keményítőt kivonják és szárítják. Beszerezhető tápiókakeményítő-liszt és tápiókagyöngy formában.

Levesek, mártások, pudingok, desszertek sűrítésére, valamint gluténmentes pékáruk készítésére alkalmas. A tápiókagyöngyöt desszertekhez, például tápiókapuding készítéséhez használják föl.
Agar-agar

A zselatin áttetsző, színtelen, szagtalan és íztelen anyag, amelyet főként állati eredetű kollagénből állítanak elő. A kollagén egy olyan fehérje, amely megtalálható az állatok kötőszöveteiben, bőrében, csontjaiban és inaiban. Leggyakrabban sertésbőrből, marhacsontokból és halfeldolgozási melléktermékekből készülhet.
A vegán alternatívája ennek az agar-agar, amit vörös algákból (pl. Gelidium-fajok) nyernek. Az algákat megfőzik, majd a kivont zselésítőanyagot szárítják. Erős zselésítő hatású, hő hatására oldódik, majd hűléskor megszilárdul. Gluténmentes és vegán. Desszertek, zselék, pudingok, mártások sűrítésére és zselésítésére használják.
Chiamag

A dél-amerikai chia egy zsályaféle, a Salvia hispanica növény magja. Magas rosttartalmú, vízben megduzzad és zselés állagot képez. Pudingot, joghurtot, turmixot sűrítenek, valamint kenyerek és más pékáruk állagát javítják vele.
Útifűmaghéj

A rengeteg pozitív hatással rendelkező útifűmaggal és -maghéjjal (Plantago ovata) psyllium husk néven is találkozhatunk.
Főként magas rosttartalmáról ismert, ami számos előnnyel jár az emésztésre és az egészségre nézve. Az útifűmaghéj kiválóan alkalmas ételek sűrítésére. Mivel sok vizet képes felszívni, zselés állagot képez, így sűrűbbé tehetjük vele a leveseket, mártásokat, főzelékeket, szószokat és akár a turmixokat is. Ez különösen hasznos lehet azok számára, akik kerülik a hagyományos sűrítőanyagokat, mint a liszt vagy a keményítő.
A gluténmentes sütés gyakran kihívást jelent, mivel a glutén hiánya miatt a tészták könnyen morzsálódnak és szárazok lesznek. Az útifűmaghéj hozzáadásával javíthatjuk a gluténmentes tészták állagát, rugalmasabbá és jobban formázhatóvá téve azokat.