0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. december 8.

5 bűvös étel, amely jót tesz a mentális egészségnek

Egy marék dió jót tesz az agyműködésnek, ugyanis tele van antioxidánsokkal, és segít meggátolni az oxidációt az agyban és a szervezetben… De mi lehet a másik négy csodatévő élelmiszer?

Az egészséges táplálkozás nemcsak a fogyáshoz, hanem az általános egészséghez is szükséges. Az agy a test irányító központja, segít a szívverésben és a tüdő légzésében, sőt, lehetővé teszi a mozgást, az érzéseket és a gondolkodást is.

Így az egészséges elme az egészséges test előfeltétele.

Ha az alábbi élelmiszereket beépítünk az étrendünkbe, nemcsak a derékbőségünkön fogunk pozitív eredményeket látni, hanem az agyunk megfelelő működését is segítjük. Tanulmányok bebizonyították, hogy ha nem jutunk elegendő omega-3-hoz, az negatívan hat a tanulási folyamatainkra, és akár depressziót is okozhat.

Íme néhány olyan élelmiszer, amely jótékonyan hat a mentális egészségre:

Kávé: ha szeretünk reggelente kávét inni, akkor tudnunk kell azt is, hogy a kávé két fő összetevője, a koffein és az antioxidánsok jót tesznek az agy egészségének. Segít feldobni a hangulatunkat és a koncentrációnkat.

Dió: már mindössze egy maréknyi dió is jótékony hatással van az agyműködésre. A dió tele van antioxidánsokkal, és segít meggátolni az oxidációt az agyban és a szervezetben.

A dió az új neuronok növekedését is elősegíti, ami azt jelenti, hogy segítheti az új agysejtek növekedését, ami fontos szempont a jó mentális egészség fenntartásában.

Kurkuma: a kurkuma nagyon jótékony hatással van az egészségünkre. A kurkuma a currypor fő összetevője, és nagyon jót tesz az agynak. A kurkumin, a kurkuma hatóanyaga bizonyítottan átjut a vér-agy gáton, ami azt jelenti, hogy közvetlenül bejut az agyba, és jótékonyan hat az ott lévő sejtekre.

Joghurt: a joghurtról köztudott, hogy jótékony hatással van az emésztőrendszerünkre. De a legújabb tanulmányok azt is kimutatták, hogy a joghurt az ember mentális egészségére is hatással lehet, segítve a stresszszint, a szorongás és a depresszió csökkentését.

Avokádó: az avokádó K-vitaminban és folsavban gazdag.

Ez segít megvédeni az agyat a stroke ellen. Továbbá segít a memória és a koncentráció fellendítésében is.

Az avokádóról köztudott, hogy nagy adag luteint is tartalmaz, amelyet a tanulmányok szintén összefüggésbe hoztak a jobb agyműködéssel.

További cikkeink a témában:

Mentális egészséget javító élelmiszerek: mik azok a fitonutriensek és támogatják-e az agyműködést?

A tőzegáfonya támogathatja a memóriát és az agy egészségét?

A legjobb gyógynövény az agy egészségének fenntartásához

Forrás: firstpost.com