Back to top

5 bűvös étel, amely jót tesz a mentális egészségnek

Egy marék dió jót tesz az agyműködésnek, ugyanis tele van antioxidánsokkal, és segít meggátolni az oxidációt az agyban és a szervezetben… De mi lehet a másik négy csodatévő élelmiszer?

Az egészséges táplálkozás nemcsak a fogyáshoz, hanem az általános egészséghez is szükséges. Az agy a test irányító központja, segít a szívverésben és a tüdő légzésében, sőt, lehetővé teszi a mozgást, az érzéseket és a gondolkodást is.

Így az egészséges elme az egészséges test előfeltétele.

Ha az alábbi élelmiszereket beépítünk az étrendünkbe, nemcsak a derékbőségünkön fogunk pozitív eredményeket látni, hanem az agyunk megfelelő működését is segítjük. Tanulmányok bebizonyították, hogy ha nem jutunk elegendő omega-3-hoz, az negatívan hat a tanulási folyamatainkra, és akár depressziót is okozhat.

Íme néhány olyan élelmiszer, amely jótékonyan hat a mentális egészségre:

Kávé: ha szeretünk reggelente kávét inni, akkor tudnunk kell azt is, hogy a kávé két fő összetevője, a koffein és az antioxidánsok jót tesznek az agy egészségének. Segít feldobni a hangulatunkat és a koncentrációnkat.

Dió: már mindössze egy maréknyi dió is jótékony hatással van az agyműködésre. A dió tele van antioxidánsokkal, és segít meggátolni az oxidációt az agyban és a szervezetben.

A dió az új neuronok növekedését is elősegíti, ami azt jelenti, hogy segítheti az új agysejtek növekedését, ami fontos szempont a jó mentális egészség fenntartásában.

Kurkuma: a kurkuma nagyon jótékony hatással van az egészségünkre. A kurkuma a currypor fő összetevője, és nagyon jót tesz az agynak. A kurkumin, a kurkuma hatóanyaga bizonyítottan átjut a vér-agy gáton, ami azt jelenti, hogy közvetlenül bejut az agyba, és jótékonyan hat az ott lévő sejtekre.

Joghurt: a joghurtról köztudott, hogy jótékony hatással van az emésztőrendszerünkre. De a legújabb tanulmányok azt is kimutatták, hogy a joghurt az ember mentális egészségére is hatással lehet, segítve a stresszszint, a szorongás és a depresszió csökkentését.

Avokádó: az avokádó K-vitaminban és folsavban gazdag.

Ez segít megvédeni az agyat a stroke ellen. Továbbá segít a memória és a koncentráció fellendítésében is.

Az avokádóról köztudott, hogy nagy adag luteint is tartalmaz, amelyet a tanulmányok szintén összefüggésbe hoztak a jobb agyműködéssel.

További cikkeink a témában:

Mentális egészséget javító élelmiszerek: mik azok a fitonutriensek és támogatják-e az agyműködést?

A tőzegáfonya támogathatja a memóriát és az agy egészségét?

A legjobb gyógynövény az agy egészségének fenntartásához

Forrás: 
firstpost.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Mit tesz a műanyag a termőfölddel?

A műanyaghulladékok talajra gyakorolt hatása nagyrészt ismeretlen, pedig a talajba kerülő műanyag mennyisége akár többszöröse is lehet annak, mint ami a folyókba, tengerekbe mosódik. Egy uniós kutatás keretében annak igyekeznek a végére járni, hogy pontosan milyen hatással is van a talajok műanyag-szennyezettsége magára a termőföldre.

Tartós várat hígtrágyából

Nyereséget teremteni lenézett dolgokból. Így lehetne összegezni az Agro-Ferr Kft. és az Agrostar Kft. gyakorlati tapasztalatait, amikre nagyrészt már megvalósított beruházásaik során tettek szert. A Békés megyei Kisdombegyházán található cégek mintegy 3 ezer hektáron gazdálkodnak Magyarországon, további 2 ezer hektáron pedig kommersz terméket állítanak elő Arad mellett.

A virágrügyek áttelelése a bő termés feltétele

A gyümölcsfákon a friss hajtásokon nyár közepén kezdenek el kialakulni a virágrügyek, amelyekből a következő évben lesz majd termés. Az almatermésűeknél és egyes héjas fajoknál valójában vegyes rügyek, más néven vegyes virágrügyek vannak, de az egyszerűség kedvéért ezeket is virágrügyeknek fogjuk nevezni.

A méhész is vállalkozó 6.

Ha vállalkozók vagyunk, tudnunk kell, honnan származik a bevételünk. Ez a méhészetben sok esetben meglepően egyszerű, hiszen legtöbbünk csak három fajtamézet termel. Ebben az esetben, ha termelő méhcsaládjaink számát megszorozzuk a megtermelt fajtamézek családonként pergetett átlagával, megkapjuk, mennyi mézet termeltünk. Ha ezt megszorozzuk a felvásárlási árral, megkapjuk a bevételünket.

Kincsek a kiskertből

„A föld szeretete, a kerti munka öröme, a saját magunk termelte zöldség és gyümölcs elveszett értékek. Gyógyszerre és táplálékkiegészítőkre költünk, ahelyett hogy észrevennénk, mi mindent tehetnénk magunkért. Ezért is költöztünk ki a városból, és ezt próbáljuk továbbadni gyermekünknek mintaként” – Kovács Annamária, a Kertem kincsei termékcsalád megálmodója és készítője foglalta össze ekképp ars poeticáját.

Tizenkét csapat jutott tovább a Magyarország étele 2023. szakácsversenyen

Tizenkét csapat jutott tovább és két tartalékot is megnevezett a zsűri a Magyarország étele 2023. szakácsverseny elődöntőjének eredményhirdetésén Felcsúton.

Megjelent a minőségrendszerhez történő csatlakozást támogató pályázati felhívás

A mezőgazdasági termelők 2023. március 1. és 2023. augusztus 31. között ismét pályázhatnak az európai uniós és a nemzeti minőségrendszerekhez történő csatlakozás kapcsán támogatásra.

Kevesebb görögdinnye lesz Spanyolországban

Míg 2021 januárjában a Filomena vihar és a nyomában érkező fagyok és havazás bénította meg Spanyolországot, addig ezen a télen a szokatlanul enyhe időjárás következményeitől tartanak. Már decemberben is sorra dőltek meg a hőmérsékleti rekordok, a dél-spanyol régióban 2022-ben volt minden idők legmelegebb decembere.

Hűtő és melegítő hatásúak

Nyáron túl meleg van, télen pedig hideg, mondhatnánk, az időjárás soha nem optimális az ember számára, legalábbis így érezzük. A táplálkozásunk során ezt a kellemetlenséget tudományos alapon is korrigálhatjuk, hiszen egyes növényeknek hűtő, míg másoknak melegítő hatásuk van.

Bevételek, kiadások Hollandiában

A Wageningen Economic Research éves bevételbecslésének összeállítása alapján 2022-ben Hollandiában minden mezőgazdasági és kertészeti ágazatban növekedtek a költségek. A nagyobb kiadásokat a szántóföldi gazdálkodásban és az üvegházi termesztés bizonyos ágaiban bőven ellensúlyozta az értékesített termékek ára, a dísznövénykertészetben viszont olyan mértékben zuhantak az eladási árak, hogy számottevő az érintettek bevételcsökkenése.