0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. augusztus 21.

30 finom, alacsony szénhidráttartalmú étel, amit a dietetikusok ajánlanak

Melyek az alacsony szénhidráttartalmú ételek? Mivel nagyon sok élelmiszer tartalmaz legalább némi szénhidrátot, kissé bonyolult kitalálni, hogy mi számít alacsony szénhidráttartalmúnak.

Manapság az alacsony szénhidráttartalmú ételek és rájuk épülő diéta népszerűbbek, mint valaha. Jaclyn London, dietetikus szerint fontos megjegyezni, hogy csak azért, mert egy étel szénhidrátot tartalmaz, még nem jelenti azt, hogy egészségtelen. Sőt, a szervezetünknek szüksége van a szénhidrátokra a túléléshez.

alacsony szénhidráttartalmú ételekJaclyn London szerint az olyan élelmiszerek, mint a hüvelyesek, a lencse, a burgonya és a rizs – amelyek mind tartalmaznak szénhidrátot – számos fontos tápanyagban gazdagok, és ha teljesen kiiktatjuk őket az étrendünkből, azzal sok előnyükről maradunk le. „Ami fontosabb, mint a szénhidrátok százalékos aránya, az a szénhidrátok minősége” – mondja Samantha Cassetty, dietetikus. ” A legutóbbi felmérés azt mutatja, hogy az amerikai felnőttek a kalóriák 42%-át alacsony minőségű szénhidrátforrásokból viszik be a szervezetükbe, vagyis olyan élelmiszerekből, amelyek hozzáadott cukrot és finomított gabonát tartalmaznak” – mondja

 „Ezek az ételek általában kevésbé laktatóak és kevesebb tápanyagot tartalmaznak, valamint növelik a betegségek kockázatát.”

Ezt szem előtt tartva, van-e olyan időszak, amikor valakinek előnyös lehet az alacsony szénhidráttartalmú étrend? Mindkét dietetikus szerint ez az étkezési mód potenciálisan előnyös lehet azok számára, akik fogyni szeretnének, vagy a vércukorszintjüket próbálják kezelni. (Cassetty pontosítja, hogy egyikre sem ez az egyetlen mód.) Ha mégis ki akarjuk próbálni az alacsony szénhidráttartalmú étrendet, biztosan nem lesz hiány az ételekből…

Melyek az alacsony szénhidráttartalmú ételek?

Mivel nagyon sok élelmiszer tartalmaz legalább némi szénhidrátot, kissé bonyolult kitalálni, hogy mi számít alacsony szénhidráttartalmúnak. Bár London szerint erre vonatkozóan nincsenek meghatározott irányelvek, azt mondja, hogy általánosságban alacsony szénhidráttartalmú diétának számít az az étkezési terv, amelyben a kalóriák kevesebb mint 30%-a származik szénhidrátokból.

„Csak viszonyításképpen: a legfrissebb amerikai adatok szerint a kalóriák 50%-át szénhidrátokból fogyasztják” – teszi hozzá Cassetty.

„Eközben a kormányzati ajánlások szerint az amerikaiak a kalóriák 45-65%-át szénhidrátokból fogyasztják. Tehát az alacsony szénhidráttartalmú étrend ennek a tartománynak az alsó határán vagy az alatt étkezik”.”

Mint említettük, nincs hiány olyan élelmiszerekből, amelyek beleférnek az alacsony szénhidráttartalmú étrendbe. Íme, 30 alacsony szénhidráttartalmú étel az élelmiszercsoportok szerint rendszerezve.

Forrás: goodhousekeeping.com

Magazin ajánló: